Уколико држава не обезбиједи новац болници Мељине пријети затварање

Одборници СО Херцег Нови 10. редовно засиједање почели су информацијом о статусу Опште болнице којој од 1. новембра пријети постепено затварање. То је саопштила др Оливера Елез, извршна директорица болнице која је прочитала писмо стечајног управника Милоша Поповића.  Државни секретар у Министарству финасија Милош Меденица је казао да су свјесни ситуације и комплексности проблема у којем се налази ОБ Мељине, очекује да ће врло брзо наћи законско рјешење за финансирање, а како је поручио, крајњи циљ је увођење те установе у систем јавног здравства. Предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић истакао је да ће, ако се одмах не одреагује, град неповратно изгубити болницу. Позвао је све одборнике да данас пошаљу јасну поруку свим надлежним институцијама колико је битно и хитно рјешити проблем статуса ове здравствене установе.

Др Елез је подсјетила да је у ОБ Мељине уведен стечај у септембру 2019. године а да је држава у циљу обезбјеђивања минимума процеса рада од дана увођења стечаја,  23. 09. 2019. до 19. 05. 2021. на терет буџетских средстава  уплатила 2, 1 милион еура, а након тога није било уплата.

др Оливера Елез, директорица ОБ Мељине

Стечајни управник се обратио надлежним институцијама да је неопходно да држава обезбједи додатна средства како би болница могла да функционише и пружа здравствену заштиту грађана Херцег Новог. Период у коме би се уплаћивала додатна средства, како је нагласио, зависила би од стечајног поступка, а трајао би до момента уновчења имовине стечајног дужника или продаје истог као правног лица.

Стечајни управник је навео да постоји лимитирајућа одлука Вишег суда привремена мјера обезбјеђења која је и даље на снази.

-Болница је препуштена да се сналази сама за даље пословање, што је немогуће. Нема даљих могућности задужења, а од комерцијалног пословања не може самостално да се финансира уз чињеницу да постоји ризик управљања без недостајућих средстава, неопходно је да овај захтјев  хитно размотрите и сагледате могућност недостајућих средстава у року од осам дана. У супротном од 1. 11. наложићу поступак постепеног затварања болнице у складу са праксом, навео је Поповић у допису који је упућен Влади и ресорним министарствима.  

– Сасвим је јасно у каквом се финансијском стању налазимо, остали смо без педијатра неонатолога у породилишту, нисмо у могућности ни да обезбједимо накнаде онима који дођу на испомоћ и прековремени рад. Са више колега смо разговарали, не можемо да обезбједимо испомоћ. Није само педијатар у питању, колеге су изгубиле стрпљење, чекају најдуже 15 до мјесец и потом ће потражити посао даље, што је сасвим разумљиво, казала је на крају обраћања др Елез.

Државни секретар у Министарству финансија Милош Меденица је казао да је Влада и ресорно Министарство свјесно проблема који има Херцег Нови и болница Мељине.

Милош Меденица, државни секретар у Министарству финансија

-Ограничење које је Министарство финансија имало је и ограничена буџетска резерва, која је била предвиђена буџетом за 2022., а која је усвајањем ребаланса у овом тренутку ријешена. Свјесни смо да је болница Мељине приватна здравствена установа. Самим тим је и дјеловање Министарства финансија, иако посједујемо средства, веома озбиљно ограничена. Свјесни смо проблема,  Владе Црне Горе је формирала радну групу, састављену од представника свих релевантних институција, која интензивно ради на изналажењу проблема, односно финансирања болнице Мељине.

Додаје да је инзензитет рада групе максималан, али због комплексних процеса, закључци су означени категоријом интерно.

-Ограничен сам у изношењу информација са сједница радне групе. Намјера је да дођемо до идеалног рјешења, а то је повратак болнице у систем јавног здтравства. Болница има уговор са Фондом јавног здравства, који уредно измирује обавезе. Паралелно се траже и алтернативна рјешења да би се задовољиле потребе грађана. Средства постоје, али министарство финансија жели да нађе законски оквир како да се тај проблем ријеши. Очекујемо да ће се у веома кратком року доћи до рјешења, закључио је Меденица.

Предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић истакао је да ће, ако се одмах не одреагује, град неповратно изгубити болницу. Позвао је све одборнике да данас пошаљу јасну поруку свим надлежним институцијама колико је битно и хитно рјешити проблем статуса ове здравствене установе.

Стеван Катић, предсједник општине Херцег Нови

Како је казао, са једне стране министарства су ограничена у пружању финансијске помоћи болници због одлуке Агенције за заштиту конкуренције, а са друге већ годинама је на снази одлука Вишег суда о ограничавању располагања стечајном имовином.

– Тај поступак у Вишем суду траје недопустиво дуго јер три, четири године истражују. Мислим да се и њима требамо обратити и позвати их на хитну реакцију.

Подсјетио је да има обећање министра финансија Александра Дамјановића након последњег састанка, да ће до краја овог мјесеца имати рјешење за болницу Мељине, те подсјетио да су уз помоћ привредника претходних дана обезбједили основна средства за рад болнице.

– Нека од рјешења које смо понудили је да болница буде у закупу неке друге опште болнице из сусједних градова или да се увећају трошкови које би Фонд за задравствено осигурање уплаћивао кроз пружање услуга које болница нуди грађанима. Фонд је у протеклом периоду смањио средства, ограничио одређене услуге на које су грађани имали право, а сада их морају остваривати у которској болници. Потребно је кроз уговор са Фондом прецизније дефинисати давања ка болници. Ако не буде реакције изгубићемо болницу, неповратно , казао је предсједник Катић.

Додао је да је кадар тај који је болницу одржавао у животу и свим грађанима пружао помоћ и на томе им захвалио.

Одборник ДПС-а Предраг Дабовић је подјестио на историјат и традицију болнице и важност „златног сата“ за пацијенте.

-То је вријеме које спасава животе. Ту су акутна хируршка стања, која захтијева интервеницју у току првог златног сата. Прва болница је которска болница до које не можете често стићи у року тог једног сата, поготово у љетњем периоду. Гдје су остала хируршко интернистичка стања  која се збрињавају у нашој болници, породилиште? Како смо раније говорили кад се отварало породилиште, да се Новљани рађају у Новоме, истакао је Дабовић.

Одборник Демократа Ђорђе Василевски сматра да би најбоље било да болница уђе у систем јавног здравства, али ако није могуће „Херцег Нови заслужује да се изгради нова болница и од тога се не смије одустати“. 

Одборник ДПС-а Владимир Косић представио је закључак кроз четири става који би могли помоћи рјешавању болнице.

-Треба формирати међустраначку комисију, коу би сачињавали политички преставници свих одборничких клубова СО ХН да у року од пет дана обави разговор са предсједником  ЦГ, предсједницом Скупштине ЦГ и Владе ЦГ, са заједничким циљем да болница Мељине подхитно уђе у систем јавног здравства Црне Горе, како би несметано пружала услуге  грађанима Херцег Новог, а све до окончања судског спора са Атлас групом, након чега би се ријешио и њен трајни статус. У року од десет дана, заказати вандредну сједницу СО ХН на којој би се изнијели резултати разговора. Ако нема успјеха у хитном увођењу болнице у систем јавног здравства  организовати протестни скуп испред Владе, на којем би било присутно свих 35 одборника локалног парламента са захтјевом – прекинути све односе и обавезе општине Херцег Нови према Влади и захтјевати да се све финансијске обавезе које припадају држави преусмјере ка болници Мељине, док би међустраначки тим пратио реализацију наведеног, предложио је Косић.

Одборница Демократа Тамара Вујовић истакла је да је оптимистична у рјешавању проблема болнице Мељине и не сумњају да ће успјети, а у прилог томе је и њен амандман који је усвојен и из буџетских државних резерви којим је опредјељено 250 000 еура за набавку новог ЦТ скенера за болницу.

– Када се год пружи прилика за јавни простор питам за статус болнице Мељине министра здравља или државног секретара, а пуно их се промјенило. Министар финансија Дамјановић ми је појаснио да је 25 милиона опредјељено за повећање учешћа државе у државним предузећима, а на моје питање да ли су ту Институт и болница Мељине, рекао је да је тај докумен са ознаком интерно, али да мисле на обје ове установе, што даје охрабрење да се размишља о рјешењу, казала је др Вујовић и додала да јавности ознака интерно увијек побуђује сумњу да се нешто не ради како треба и затражила да се што прије појасни о чему се ради. 

Одборник Новске листе Јован Суботић је нагласио да онога тренутка када су суштински проблем Владе ЦГ пребацили у административно поље, када се о љековима и брзини интервенције, почели да одлучују људи који кажу не може Министарство да финансира болницу која је ту одавно, тада се овај проблем претворио у оно што имамо данас.

Јован Суботић, Новска листа

-Док је питање болнице нама ургентан проблем, Влади очигледно није. Главна информација, по мени, је да није дошло до битних промјена у погледу рјешавања проблема болнице. Једино ново што ће се десит5и је да ће предјседник Општине и предсједник СО упутити нови допис, а у влади ће бити заведено кроз исти број предмета, али ако ви као представник Министарства пренесте информацију то ће бити нешто ново. Рекли сте да се интезивно ради на рјешењу, ако може мало интензивније , ми бисмо заиста били захвални, поручио је Суботић.

Сматра да у оквиру европске агненде Црне Горе не постоји интерес да се обнови или да се финансира болница Мељине, већ да се иде ка томе да се као на западу све приватизује и да се лијечимо док имамо новца.

„Ствар је јасна, догорјело је“, казао је одборник Марко Лучић и казао да немају законску основу да дјелују, али имају највећи алат и снагу а то је народ,.

Марко Лучић, Нови побјеђује

– Дајмо рок до 1. новембра да се нађе рјешење, а има их, изнио је предсједник Општине. Ако се не одлучи, сви заједно на челу са предсједником Скупштине и Општине, уз позив народу, одемо и блокирамо, не пред Владом него да блокирамо Црну Гору јер ћемо затворити магистрални пут код Дебелог бријега док се не рјеши питање живота овог града!, казао је Лучић.

Одборник ГГ Нови побјеђује Зоран Лазаревић казао је да постоје двије стварности – важност опстанка болнице и правни поступци, а те стварности су у сукобу. Устврдио је да је двије, три године довољно времена да се истражна радња обави и донесе закључак да ли се подиже оптужница против одређених лица, те ни да парнични поступци не би требало да дуго трају.

Зоран Лазаревић, Нови побјеђује

– Знајући ефикасност Привредног суда у последње двије године, а посебно од хапшења предсједника суда, бојим се да предмет око раскида уговора није завршио у некој ладици. Врло често се дешавало да судије тог суда бјеже из тешких предмета. Предлажем да се обратите Министарству правде или директно Привредном суду и тужилаштву и да тако сазнамо све о правној ситуацији у тужилачком поступку са јасним питањем да ли ће и када бити подигнут оптужни акт. Не морају да се изражавају чињеницама, али морамо знати шта се у том поступку дешава. Ако се то пролонгира, ми смо онемогућени да радимо ишта по овом питању, казао је Лазаревић.

Нема више одуговлачења, казао је одборник ДПС Слободан Радовић и захвалио свим одборницима што по питању регулисања статуса болнице Мељине наступају јединствено.

Слободан Радовић, ДПС

– Нема посустајања, настављамо даље. Клуб одборника ДПС је дао предлоге. Хвала што смо по овом питању јединствени, без коришћења овог питања у сврху популизације и политизације, казао је Радовић.

Потпредсједник Општине ХН Милош Коњевић

Уколико држава не одговори како рјешити статус Болнице Мељине у најкраћем року, потпредсједник Општине Милош Коњевић позвао је на блокаду граничних трајектног прелаза.

– Тада треба блокирати и дио код ГП Ситница и код ГП Дебели бријег и магистралу у Каменарима, казао је потпредсједник Коњевић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here