УГОСТИТЕЉИ ДИСКРИМИНИСАНИ НОВИМ ЕПИДЕМИОЛОШКИМ МЈЕРАМА

Нове епидемиолошке мјере негативно утичу на пословање угоститеља због чега су из Групације угоститеља Привредне коморе Црне Горе Министарству здравља предложили да сагледа могућности њихове измјене.

Како је саопштено након сједнице Групације, угоститељи су дискриминисани у односу на остале дјелатности у Грној Гори и доведени у неизвјесност и крајњу неодрживост пословања, јер је само запосленима у угоститељству потребно да посједују: дигитални ковид сертификат, негативни ПЦР или БАТ тест или потврду о преболованом Ковид 19. Уз хронични мањак радне снаге у угоститељству, овако срочене епидемиолошке мјере додатно угрожавају пословање угоститеља.

Поред актуелних епидемиолошких мјера, на сједници су размотрени резултати и изазови љетње сезоне и стопа ПДВ-а у угоститељству. Сједницу је водио предсједник Групације Игор Вујошевић уз подршку секретарке Сање Марковић, а у раду је, поред чланова, учествовала Александра Гардашевић Славуљица, директорица Директората за развојне политике у туризму Министарства економског развоја.

Секретарка Марковић је указала да привреда није била, у мјери у којој је то требало, консултована приликом доношења епидемиолошких мјера, због чега ће поједине бити тешко имплементирати у пракси.

За угоститеље је спорна и дискриминаторна најава ограничења боравка гостију у затвореним дјеловима угоститељских објеката, на начин да ће бити дозвољен улазак само гостима који посједују дигитални ковид сертификат, негативни ПЦР или БАТ тест или потврду о преболованом Ковид 19. Поставља се питање запослења додатних радника, као и њиховог овлаштења и знања да врше увид у здравствену документацију.

Здравствене, епидемиолошке мјере које се доносе не смију бити селективне, сматра Вујошевић.

– Мјере морају бити јасно дефинисане, разумљиве, са унапријед одређеним временским роком због прилагођавања, те их мора пратити адекватна економска подршка привреди, због пословне неизвјесности. Стога, прије доношења епидемиолошких мјера треба консултовати пословну заједницу и оставити довољно времена за прилагођавање и имплементацију – казао је он.

Свака забрана или отежавање рада, уведена кроз епидемиолошке мјере, мора пратити адекватна економска подршка која би надомјестила трошкове и губитак у пословању угоститеља, један је од закључака састанка.

Потребно је наставити са мјерама подршке туристичкој привреди, посебно дјелатностима које прати ограничење рада или смањење обима пословања насталих увођењем епидемиолошких мјера. Због погоршане епидемиолошке ситуације и повећаног броја обољелих, треба сагледати могућност да се поново субвенционишу минималне зараде запослених у самоизолацији или обољелих од Ковид 19;

Снижена стопа ПДВ од 7% примјењује се код промета услуга припремања и услуживања хране, флаширане воде за пиће и безалкохолних негазираних пића у ресторанима и објектима у којима се пружају кетеринг услуге након 1. септембра 2021. године. То значи да се зависно од регистрације објекта обрачунава снижена стопа од 7%. Примјена овог закона је увела недоумице у тумачењу и примјени снижене стопе од 7%. Доносиоци одлука у наредном периоду би требало да размотре могућност увођења снижене стопе ПДВ-а од 7% на све услуге у угоститељству (храна и пиће) независно од регистрације објекта. На овај начин би проширили пореску базу и учинили пословни амбијент прихватљивијим за привреду и утицали на смањење сиве економије;

Из групације угоститеља Привредне коморе апелују на све запослене у туризму да приступе масовној вакцинацији, јер само на тај начин чувамо своје и здравље гостију и шаљемо поруку да смо сигурна и одговорна дестинација која примјењује глобално признате епидемиолошке мјере.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here