Удружење туристичких агенција: Заштитити домаће од нелојалне конкуренције

Из Удружења туристичких агенција Црне Горе апелују да државна и општинска предузећа, као и привреда, треба да пруже подршку домаћим туристичким агенцијама и заштите их од све већег броја нелојалне конкуренције, која долази из разних земаља, прије свега Турске, Русије, Украјине и других дестинација.

-На тај начин да, домаће туристичке агенције могу имати провизију или попусте, док стране агенције не би, или би домаће агенције имале већу провизију или попусте на улазнице и остале таксе од иностраних агенција. У супротном, ако се не заштите домаће туристичке агенције и домаћи туристички производ, у опасности смо да изгубимо препознатљивост коју смо градили годинама, па може доћи до тога да странци воде све групе кроз Црну Гору, а да домаће агенције нестану. Овакав сценарио би имао озбиљне посљедице по економију Црне Горе, угрозио би локално запошљвање и био би удар на културни и туристички идентитет земље, закључује Удружење туристичких агенција Црне Горе.

Удружење туристичких агенција Црне Горе подржавају иницијативу Националних паркова Црне Горе да задрже цијене улазница на истом нивоу као прошле године,  јер ће омогућити стабилност и предвидљивост како туристичким агенцијама, тако и посјетиоцима националних паркова.

Удружење  подржава напоре Националних паркова да истовремено одрже конкурентне цијене улазница и унаприједе туристичку понуду земље.

-Сматрамо да је то кључно за одржавање атрактивности Црне Горе као туристичке дестинације, привлачење нових посјетилаца и осигурање да се постојећи туристи враћају… Као што смо видјели из негативних примјера прошле године на примјеру Националних Паркова и Цетиња и овогодишњег на примјеру Котора, гдје су цијене улазница и такси повећане тек пред саму сезону, такве праксе не само да могу изазвати негативне реакције код туриста, и наших туристичких партнера већ такође значајно отежавају пословање туристичких агенција, истичу из Удружења

Апелују на све релевантне институције и учеснике у креирењу туристичке понуде, да на крају ове године донесу цјеновнике који ће важити за сљедећу сезону, најкасније до новембра и сајма туризма у Лондону, када се већ склапају аранжмани за наредну годину. Ово би омогућило туристичким агенцијама и посјетиоцима да имају јасну слику о очекиваним трошковима и плановима, те би унаприједило транспарентност и стабилност у туристичкој индустрији Црне Горе, наводе из  Удружења туристичких агенција Црне Горе.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here