Удружење судских вјештака осуђује дискриминаторски однос према њиховој професији

Удружење судских вјештака Црне Горе обавјештава јавност да је, током процеса избора кандидата за судије Уставног суда Црне Горе у Скупштини Црне Горе, од стране појединих пријављених кандидата за ове високе судске функције, дошло до паушалног помињања судског вјештачења и судских вјештака у Црној Гори на непримјерен, негативан и дискриминишући начин.  

-Наиме, на јавно доступном видео материјалу са предметних сједница, током личне презентације и описа стања у правосудном систему, од стране појединих кандидата, у контексту навођења фактора који негативно утичу на правовременост и квалитет судских одлука, уопштено, без конкретних доказа и прецизног навођења покушано је јавно генерално негативно квалификовање судског вјештачења и судских вјештака у Црној Гори. 

Удружење судских вјештака Црне Горе упозорава и најоштрије осуђује сваки, па и ненамјерни, дискриминаторски и стигматизирајући однос према судским вјештацима. Није први пут да су професија вјештачења и судски вјештаци лично у Црној Гори изложени непримјереним и неутемељеним нападима и квалификацијама.  

Поново позивамо надлежне да предузму све неопходне мјере и радње у професионалној и личној заштити и унапређењу радног статуса судских вјештака као једне од изузетно битних карика у правосудном систему Црне Горе, наведено је у саопштењу Удружења судских вјештака прослијеђено РТХН.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here