Удружења рибара: Фабрика за прераду рибе не може без ресурса и рибарске луке

Национално удружење произвођача рибе Црне Горе, Удружење професионалних рибара на мору ЦГ „Шквер“ и Удружење рибара “Бар” реаговали су на Одлуку Владе ЦГ која у оквиру пројеката “Црногорски REGROW”, планира изградњу фабрике за прераду рибе у општини Котор.
Ријеч је о заједничком пројекту Владе ЦГ, Министарства економије, МПШВ и Инситута за биологију мора из Котора са партнерима из Норвешке.

-У овај пројекат нико није укључио мишљење рибара јер им, изгледа, то није ни потребно из разлога што би и ова фабрика увозила рибу јер је то навика и правило које траје годинама уназад у овој држави. Сматрамо да је највећи и једини циљ како новац МИДАС-а 2 И ИПАРД-а 2 преусмјерити у изградњу фабрике а не инвестирати у обнављање и куповину већих и бољих бродова за излов рибљих ресурса, за изградњу рибарских лука и мјеста за први искрцај рибе и развоја комплетне инфраструктуре која прати рибарски сектор од улова ресурса до прераде рибе, наведено је између осталог у саопштењу три рибарска удружења.
Да би се фабрика градила, како наводе, неопходни су рибљи ресури, рибарска лука и први искрцај рибе, рибарска комерцијална флота, стручни рибари и посада бродова, услужна инфраструктура и разна помоћна опрема.

-Од свега имамо само рибље ресурсе који су упитни јер ускоро нећемо имати ни квоте за извоз плаве рибе јер сада не успијевамо изловити дозвољне количине и доказати Европи да смо способни за то. Немамо рибарске луке а никада их нисмо ни имали. Немамо мјесто за први искрцај рибе. Имамо стару, заосталу и оронулу комерцијалну рибарску флоту, без визије државе како је обновити. Рибари стално предлажу да се стопа ПДВ-а на увоз нових или половних бродова и чамаца смањи на 0%, а за опрему и рибоматеријал када се увози путем царинске декларације, као и на свјежу уловљену рибу у ЦГ смањи на 7%. Ово је једини начин стимулације да се ојача и обнови рибарска флота и рибарство у цјелини. Нажалост нас нико у овој држави не схвата озбиљно, саопштавају рибари.
Наводе да нису против градње фабрика али истичу да се она не може градити само на основу рибљих ресурса.

-Тражимо да се испоштује начин и редосљед јер у противном је нека превара у питању. Ми немамо више коме да се обраћамо у Црној Гори зато ћемо допис послати Европској комисији у Бриселу, саопштавају из три рибарска удружења.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here