Ученик Лука Дубанек на пријему у Влади – друго мјесто у знању о ЕУ

Ученик деветог разреда Основне школе „Милан Вуковић”, Лука Дубанек освојио је друго мјесто на квизу „Колико знаш о ЕУ“ који традиционално у децембру организује Генерални секретаријат Владе – Сектор за информисање јавности о Европској унији и приступању Црне Горе Европској унији. Боља од њега била је Мина Врбица, ученица осмог разреда ОШ „Штампар Макарије“ из Подгорице, а на трећем мјесту је Димитрије Бољевић, ученик деветог разреда ОШ „Сутјеска” из Подгорице.

За побједнике и још десет најбољих на квизу, организован је пријем у Влади, а угостили су их генерални секретар Владе Борис Марић, министарка екологије, просторног планирања и урбанизма и координаторка рада Министарства европских послова Ана Новаковић Ђуровић и државна секретарка у Министарству европских послова Милена Жижић. Ученике је, такође, поздравио и предсједник Владе др Дритан Абазовић.

Новљанин Лука Дубанек исказао је задовољство организацијом догађаја и пријемом.

– Овај догађај ми се веома свидио и сала за сједнице Владе ми се јако свиђа. Оно што сам гледао на телевизији ранијих година, сад сам и уживо видио. Свидјела ми се ова мала сједница и значајно ми је што сам чуо мишљења мојих вршњака о приступању Црне Горе у ЕУ, поручио је Дубанек.

Генерални секретар је упознао основце са функционисањем Владе, радом сједница и циљевима којима Влада тежи. Истакао је да су они генерација технолошког напретка и будући грађани ЕУ.

Основци су на квизу показали велико знање када је у питању процес придруживања ЕУ, казала је министарка Новаковић Ђуровић.

– Одушевили су нас и амбицијом и интересовањем за овај процес. Оно што могу да поручим је да ће се Министарство европских послова потрудити да има што више акивности са основцима јер на младима остаје свијет и они ће носити даље овај процес, казала је министарка Новаковић Ђуровић.

Основци су, као главне предности чланства у ЕУ истакли могућност школовања на престижним факултетима у државама чланицама ЕУ, путовања без граница, већа финансијска средства из ЕУ фондова који ће Црној Гори бити на располагању након ступања у чланство, погодности за произвођаче пољопривредних производа који ће своје производе пласирати на европском тришту, боље стандарде и демократију и генерално, могућности за напредовање и бољи живот свих грађана.

Ученике је занимало да сазнају шта Влада ради на јачању сајбер сигурности, који су изазови на путу према чланству у ЕУ, као и колико је Влада отворена према иницијативама за партиципацију грађана у доношењу одлука.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here