У туристичке пројекте у Херцег Новом до сада уложено 894 милиона еура

Фото: Портонови

У приоритетне пројекте из области туризма који се реализују на црногорском приморју, до сада је уложено преко 2 милијарде еура. Највише се инвестирало у Тивту – 1,2 милијарди еура, док је у пројекте у Херцег Новом уложено 894,1 милиона еура. У Улцињу се спроводе пројекти вриједни 26 милиона а у Будви пројекти од 11,7 милиона еура. Такође, у току је реализација вишемилионских пројеката на сјеверу Црне Горе.

Како је наведено у информацији о реализацији ових инвестиција за прву половину 2022. године, коју је разматрала Влада на сједници крајем прошле године, већина пројеката се спроводи у складу са обавезама из уговора и инвестиционих програма, са мањим одступањима у погледу динамике реализације планираних активности.

У пројекат Портонови који у Кумбору реализује компанија Азмонт Инвестментс до сада је уложено око 830 милиона еура, од чега је 13,65 милиона инвестирано у периоду од јануара до јуна прошле године.

У оквиру комплекса отворене су 32 малопродајне радње, а до средине 2023. очекује се отварање нових ресторана и три велике модне радње најпознатијих свјетских брендова. Такође, почетком прошле године инвестирано је 2 милиона еура у опремање додатних 50 апартмана, односно станова, па је са претходно опремљених 47, за издавање на располагању укупно 97 апартмана.

Како је наведено у информацији, у цијелом туристичком комплексу је током сезоне запослено око 700 људи, при чему тај број не обухвата запослене у продајним објектима, за које се очекује да ће их бити још око 650-700, имајући у виду отварање нових објеката.

Мамула Ајланд (Mamula Island)

У Херцег Новом се реализује и пројекат Мамула Ајланд, а уговор о закупу острва Ластавица са тврђавом Мамула потписан је са компанијом Ораском Девелопмент. Уговором је предвиђена реконструкција тврђаве Мамула у јединствен и хотел музејског карактера, категорије 5 звјездица и капацитета 34 хотелске собе, са угоститељским објектима, спомен собом, спортским, едукативним и пратећим садржајима, а све у складу са конзерваторским условима. Висина уговорене инвестиције је 15 милиона еура.

Укупна инвестиција ће, према најновијим процјенама инвеститора, премашити 36,5 милиона еура, без оперативног буџета за 2022. годину, у којој се очекивало отварање хотела за комерцијално пословање.

У пројекат је до сада уложено 29,8 милиона еура, од чега у 8,9 милиона у извјештајном периоду, односно у првој половини прошле године.

Foto: Mamula Island, Mark Antoni Foks (Mark Anthony Fox)

Монтросе

Пројекат Монтросе – Риц Карлтон Монтенегро (Ritz Carlton Montenegro) на херцегновском дијелу полуострва Луштица реализују компаније Нордстар (Northstar) и Иквест Капитал Лимитед (Equest Capital Limited).

Ризорт треба да буде хотел од 300 јединица, мјешовитог модела пословања, са 120 хотелских јединица и 180 апартмана. Према ранијим најавама, прва фаза пројекта, у којој ће бити изграђен хотел, 113 апартмана и 13 вила, те четири ресторана, требало је да буде завршена на љето 2023. године. Како ће, међутим, тећи реализација пројекта тек остаје да се види, с обзиром на то да је компанија Нордстар доставила Министарству финансија 22. јула прошле године допис којим обавјештавају Владу о раскиду уговора о дугорочном закупу земљишта.

Према посљедњим подацима добијеним од инвеститора, у пројекат је од почетка реализације уложено 34,34 милиона еура.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here