У току формирање радне групе за припрему законских измјена за исплату накнада за бебе

У Министарству рада и социјалног старања у току је формирање радне групе која ће радити на измјенама Закона о социјалној и дјечјој заштити, што је, како најављују из Владе, услов за исплата једнократних накнада за новорођенчад, у износу од 500 и 1.000 еура, саопштено је порталу ЦДМ.

Из Министарства финансија поновили су за портал ЦДМ да тренутно нема законског основа за додјелу накнада, а претходна Влада, која је најавила ту мјеру, како наводе, није у буџету ни планирала новац за те намјене.

-Министарство рада и социјалног старања ради на измјени Закона како би се створио законски основ и реализовала ова идеја. У овом тренутку за ову активност нијесу предвиђена средства у важећем Буџету који је предложен управо од оних који су давали лажна обећања, а нијесу обезбиједили средства”, навели су из Министарства финансија.

Напомињу да ће ипак обезбиједити средства чим се усвоје неопходне законске измјене, као што су то, како кажу, уосталом, урадили са редовним исплатама свих законских обавеза. Из Министарства рада и социјалног старања казали су да ће уложити све напоре да се поменуто право почне реализовати у што краћем року.

Од маја до сада удружење Родитељи се поводом најављених накнада обраћало надлежнима више пута. Припремили су амандмане које су доставили Министарству рада и социјалног старања и посланичким клубовима у Скупштини Црне Горе, у нади да ће коначно обезбиједити све предуслове да се најављено и испуни.

„Нијесмо улазили у анализе и прорачуне јер је ово била иницијатива Министарства ове државе и они су радили рачуницу и формално предложили. Ми само сада тражимо да се испуни оно што је Влада ове државе и најавила“, поручили су из удружења Родитељи.

Најављеном мјером предвиђено је да ће за сваку бебу рођену у седам општина са позитивним природним прираштајем бити издвојено по 500 еура, односно по 1.000 еура у 17 општина које су током 2020. године имале негативан природни прираштај.

Извори: ЦДМ и Родитељи.ме.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here