Херцег Нови и португалску Естережу повезује културна понуда

Херцег Нови и португалски град Естереж (Estarreja) настављају сарадњу, која је у протеклом периоду била паузирана због пандемије, а у фокусу партнерства биће културна размјена и остваривање предуслова за потписивање братимљења у наредном периоду, сагласили су се челници два града на данашњем састанку у Општини Херцег Нови.

Пријатељски односи између Естареже и Херцег Новог трају већ неколико година, успостављени су под окриљем прекограничног пројекта “TIPS4EU”, а озваничени Меморандумом о сарадњи и пријатељству 2019. године. О даљим активностима градоначелник Естереже, Диамантино Сабина разговарао је са потпредсједником Општине, Мирком Мустуром, предсједником Скупштине општине, Иваном Отовићем и секретаром за туризам, економски развој и инвестиције, Ненадом Витомировићем.

-Било је задовољство примити градоначелника Естереже и разговарати о свему ономе што нам је заједничко. Иако је Португал далеко и не познајемо се добро, у овом разговору смо потврдили да су наши градови врло слични, по величини, позицији на обали, по културним дешавањима и фестивалима, те стога имамо много заједничких интереса“, рекао је након састанка потпредсједник Општине Херцег Нови, Мирко Мустур.

Како је додао, пандемија је у протеклом периоду утицала на динамику развоја односа два града, али сада поново крећу у јачање сарадње, са намјером да она буде основ за братимљење у будућности.

-Културно смо веома слични. Ми имамо свој карневал и филмски фестивал, који има и Херцег Нови, а сада смо овдје због вашег, Херцегновског стрип фестивала. Знам да у овом граду постоји и интересовање за street-art, а ми имамо веома добар фестивал посвећен томе у Естережи. Постоји много сличности и зато је за нас добро да успоставимо побратимске односе“, истакао је након састанка градоначелник Естережа Диамантино Сабина.

Говорећи о сличностима, он је навео и то да у оба града постоје куће добитника Нобелове награде, у Естереји Егаса Мониза који је награђен за медицину, а у Херцег Новом књижевника Ива Андрића.

Сабина је изразио наду да ће у наредном периоду бити испуњени предуслови за усвајање одлука о братимљењу у локалним парламентима, оцјењујући да је то веома важан корак за обје стране. Навео је да трећи пут званично борави у Херцег Новом и упутио позив да делегација овог града дође у узвратну посјету, како би стекли бољи увид у могућности за повезивање.

-Овдје су људи веома љубазни, што је изузетно важно да бисмо градили мостове. Ми смо већ почели градити мост једни према другима и тако открили да имамо велики број сличности“, казао је Сабина и закључио: „Имам велика очекивања, стекао сам добре пријатеље овдје, веома ми се допадају Црна Гора и Херцег Нови. Пред нама је срећна будућност“.

У складу са потписаним Меморандумом, Херцег Нови и Естережа ће заједнички радити на учвршћивању сарадње и пријатељства, са акцентом на размјену искуства у различитим областима развоја и промовисања међукултурног дијалога. План је и заједничко учешће у аплицирању за средства из међународних фондова, кроз које би два града покушала да обезбиједе финансијску подршку за бројне пројекте.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here