У скупштинској процедури предлог за измјене Закона о ПИО

Фото: Портал Скупштина Црне Горе

Посланици Грађанског покрета УРА данас су предали Скупштини иницијативу за измјене Закона о пензијском и инвалидском осигурању, којим би се вратила старосна граница као услов за одлазак у пензију, која предвиђа да и мушкарци и жене са 64 године стичу услов за пензију, преносе медији.

Шеф посланичког клуба ГП УРА Милош Конатар очекује да ће се предлог у најкраћем року наћи на дневном реду Скупштине:

-Измјеном члана 17 поново смо увели став 1, који предвиђа да осигураници стичу услов за одлазак у пензију са 64 године живота и 15 година радног стажа. И мушкарци и жене би са 64 године стекли услов за пензију, послије чега би сами одлучили да ли желе отићи у пензију одмах по испуњењу услова или наставити свој посао, рекао је Конатар.

Он је појаснио да су  у претходном периоду одржали разговоре са репрезентативним удружењима која су чланови Социјалног савјета, Унијом послодаваца, оба репрезентативна синдиката, удружењима пензионера…

– Овим рјешењем имамо повољније услове за одлазак у пензију него до сада, чиме се укида дискриминација на коју је указао Уставни суд. На овај начин смо изашли у сусрет ономе што су били захтјеви репрезентативних синдиката, када су у питању повољнији услови за одлазак у пензију осигураника у Црној Гори, рекао је Конатар.

Очекује позитивну реакцију Владе и не види ни један разлог да било који посланик не  гласа за овај предлог.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here