У септембру два капитална пројекта на Луштици – водоводна и саобраћајна инфраструктура 

Уредба о забрани извођења грађевинских радова истиче 15. септембра, када ће на херцегновском дијелу Луштице бити настављена изградња путне инфраструктуре, а уз то и изградња дуго очекиваног водовода.

Како је за РТХН казао директор Агенције за изградњу и развој, Александар Ковачевић, тендери су расписани за оба пројекта.

Директор Агенције за изградњу и развој града, Александар Ковачевић

– На тендеру за водовод пријавило се пет извођача. До 15. септембра би требало да буде изабрана најповољнија понуда. Финансије је обезбиједила Управа капиталних пројеката, пређашња Управа јавних радова, тако да је административна цјелина заокуружена – информише он.

Пројекат је вриједан осам милиона еура, а радиће се у двије фазе, прва је изградња резервоара, друга постављање цјевовода, који почиње на Пристану.

Ковачевић истиче да су све административне обавезе завршене, те да се само чека одабир најповољније понуде и почетак радова.

– Према пројектној документацији, радови би требало да трају око годину. То је један огроман посао, па ће вјероватно долазити до неких краћих застоја због временских услова и слично, али то је у суштини један врло кратак рок – сматра он.

Уз водовод, од суштинске важности за побољшање услова живота Луштичана је изградња путне инфраструктуре, која је започета уочи почетка љетње сезоне. Дужина трасе је око 10 километара, информише Ковачевић.

– Дио пута који се ради је по ободу, односно горњем дијелу Луштице. Ријеч је о некој врсти обилазнице, на коју ће се касније везати све секундарне мреже ка селима на полуострву. То је само први корак да Луштица добије комплетну и квалитетну саобраћајну инфраструктуру – наводи он.

Реализацију овог пројекта успориле су бројне експропријације за парцеле преко којих би према плану требало градити саобраћајницу. Процес води Управа за некретнине уз помоћ Општине Херцег Нови.

– То је један дужи процес. Конкретно, на једној парцели од 50 квадрата преко које пролази пут, имамо чак 40 сувласника. Тако да управа мора да провјери сваког од њих, неки нису у држави, други више нису међу живима, а постоје те оставинске расправе – казао је он.

Ковачевић вјерује да ће тај процес ускоро бити приведен крају, како би изградња била настављена и додаје да је дио пута који није оптерећен имовинским питањима прокрчен.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here