Уручене награде на Тргу од ћирилице

На манифестацији “Трг од ћирилице”,  синоћ су уручена признања овогодишњим лауреатима. Награде “Печат херцега Шћепана” уручена је књижевнику Селимиру Радуловићу, а “Ћириличник”  Активу професора српског језика из Никшића.  У другом дијелу програма, а поводом 770 година од оснивања манастира Мораче, приказан је филм о овој древној немањићкој светињи,.

Актив професора српског језика и књижевности из Никшића, основала је 24. августа 2004. године група средњошколских професора, који су мјесец касније, због противљења преименовања и насиља над српским језиком у Црној Гори удаљени с посла”, објаснио је Будимир Дубак, предсједник Управног одбора “Трга од ћирилице”. Истакао је да су се они тим чином придружили колегама, четрнаесторици бјелопавлићких учитеља, који су 1916. године проживјели страдања и прогоне, јер су стали у одбрану ћирилице и српској језика. Трг од ћирилице овим одважним и часним професорима додјељује више него заслужену награду Ћириличник”, закључио је Дубак.

Проф. Веселин Матовић у име Актива, истакао је да му је велика част што прима управо ову награду коју је основао и благословио Митрополит Амфилохије.

-Све што је он благословио има смисла и има великог значаја”, нагласио је проф. Матовић. Напоменуо је да није добро да награду добија онај који чини своју дужност и обавезу, алудирајући на њихову одбрану ћирилице и српског језика. “Али на жалост ми живимо у таквом свијету, у таквом друштву,  таквој држави, да се, ето, и то чини!”, нагласио је Матовић.

Селимир Радуловић, захвалио граду Херцег Новом и његовим житељима који су му прије двадесетак година отворили своја врата.

-Покушао сам да подијелим са вама тренутни снимак треперећег осећања душе. Ако је при том срце макар једног од вас то регистровало, сматраћу да сам био у милости Очевој. Као што је око створено за свјетлост, а ухо за звуке, каже Никола Кавасила, тако је и природна жудња душе, за бесконачним, за Христом”, казао је Радуловић.

Драмска умјетница Ивана Жигон прочитала је неколико пјесама лауреата Селимира Радуловића.

Вечерас на Тргу од ћирилице у порти цркве Светог спаса на Топлој, у 20:30 биће уприличен програм Црква православна и световна геополитика данас – Од Крајине до Украјине. Говоре – професор др Дарко Ђого (Фоча), др Немања Девић (Београд), Саво Штрбац (Београд). На тргу Херцега Стјепана у 21 час програм Натпјевавања. Учествују Зоран Костић, Благоје Баковић и Милица Бакрач.

Текст и фото: Митрополија црногорско приморска

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here