Раном детекцијом пожара могуће је спријечити веће штете

Тим младих из Црне Горе и Србије развио је Spectro Solutions, интелигентан сервис за детекцију ватре, у жељи да дају допринос спријечавању настајања пожара већих размјера. Статистика показује да је у посљедњих 20 година изгорјело чак 12% територије Црне Горе, због чега се сходно знању и професији, млади тим стручњака и одлучио за покретање сервиса.

Пожар на који год начин настао узрокује огромне еколошке, материјалне и социјалне катастрофе, а два највећа проблема представљају касна детекција и лоша логистика санирања.

Фокус тима који је развио Спектро сервис је управо правовремено дјеловање, односно, уочавање пожара док је у раној фази, информише извршна директорица старт ап компаније Спектро солушнс Ана Ашанин.  

-Видео уређаји било ког типа, дронови, камере, телефони су прилично неискоришћени. Било какав видео стриминг уређај претварамо у паметан алат за детекцију пожара. Процес је једноставан – површина од интереса се снима и видео материјал се преноси на „клауд“, наш софтвер процесуира снимак у реалном времену користећи алгоритме вјештачке интелигенције. У случају да се у процесу видео аналитике детектује ватра или дим, софтвер пријављује опасност и отвара пренос снимка, кориснику се шаље аутоматска СМС порука. Након тога, слиједи помоћ кориснику при пријављивању локације избијања пожара најближој ватрогасној станици у циљу што брже реакције. Човјек је тај који на основу тога доноси одлуку да ли се пожар десио, објашњава Ашанин.

Надлежне државне институције су заинтересоване за овај систем, додаје Ашанин, али администрација је спора, а проблем треба хитно рјешавати.

-Контактирали смо ватрогасну службу Тивта и Херцег Новог како бисмо обезбиједили рану детекцију пожара на полуострву Луштица, међутим, током процеса дошло је до нашег контакта са Агенцијом за заштиту животне средине и договорили смо да ћемо у наредном период унаприједтити систем заштите од пожара. Морам да нагласим да је цијела процедура јако спора. Овим путем позивам државне институције и све заинтересоване грађане да заједно имплементирамо овај пројекат и да успјешно откријемо пожар у његовој најранијој фази, наводи Ашанин.

Софтвер и идеја тима Спектро награђивани су на бројним  такмичењима, а предстоје им два интернационална на којима ће стећи велико искуство и моћи да упознају стручњаке из свијета бизниса и Информационих технологија.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here