У Рисну први Фестивал етнолошког филма

Први Фестивал етнолошког филма – РИСАН 2022 одржаће се у Рисну од 1. до 3. септембра 2022. године у организацији НВО “Медаур“ Рисан – Друштва за његовање културне баштине.

Идеја Фестивала јесте да публици пружи могућност да се упозна са разноврсношћу култура, традиција, вјеровања и начина живота разних народа, као и да подигне ниво свијести о значају очувања културног насљеђа.

Овогодишње ревијално издање Фестивала припремљено је на основу селекције филмова режисера Владимира Перовића.

Током тродневног програма биће приказано 10 филмова из осам земаља и то – Црне Горе, Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније, Аустралије, Ирана и Непала. 

-Циљ нам је да окупимо разне филмске ствараоце, фолклористе, антропологе и етнографе, а уједно публици и ствараоцима пружимо прилику бољег разумијевања, размјена идеја и унапрјеђења стваралаштва. Сходно томе, овогодишњи Фестивал угостиће режисере чији ће филмови бити приказани на Фестивалу и који ће у интеракцији са публиком, али и стручним лицима бити у могућности да представе свој филм, лични доживљај филмске умјетности, као и досадашње пројекте на којима су радили, саопштавају организатори.

Првог дана Фестивала, након церемоније отварања у дворишту палате Ивелић, која је планирана за четвртак, 1. септембра у 20:00 часова, приказаће се три филма и то: МИР СВИМА Елизабете Конеске из Македоније (2007), ЛУ-ЛУ-ЛУ Предрага Тодоровића из Србије (2019) и ДА ЗАКИТИМ МРАМОР ЦВИЈЕЋЕМ Саре Стијовић из Црне Горе (2021).

Други дан Фестивала, петак 2. септембар, поред пројекције четири филма, резервисан је и за пратећи програм. Наиме, у јутарњим часовима (11:30 часова) у улици Габела – дворишту некадашње куће Бјеладиновића, одржаће се предавање на тему обичаја везаних за организацију рисанске свадбе, као и радионица припреме свадбених дарова – коњестра и гвантијере. Предавачица је етнолошкиња Милева Пејаковић Вујошевић. Пројекција филмова почиње у 20:00 часова у дворишту палате Ивелић и биће приказани: СУСРЕТ Реза Мајлесија из Ирана (2017), ЗАВЈЕТ Младена Ивановића из Црне Горе (2023), ПОСЛЕДЊЕ РАБАЏИЈЕ Новака Кнежића из Босне и Херцеговине (2018) и МИ СМО ГЛАСНИЦИ Давида Феделе из Аустралије (2018).

У суботу, 3. септембра на истој локацији у 20:00 часова, биће приказани сљедећи филмови: ЦИПОВКА Јелене Вукмановић из Србије (2018), САКРЕШТАН Луке Клапана из Хрватске (2017) и РАШЧАРАНИ БИОСКОП словеначке режисерке Еве Пивач и режисера Матјаж Пинтера из Непала. Након пројекције слиједи церемонија затварања и додјела захвалница и пригодних поклона учесницима.

Планирано је и гостовање Фестивала за 4. септембар у Морињу, када ће бити приказана три филма из селекције овогодишњег издања Фестивала. Иначе, гостовање се организује циљу децентрализације културног програма и намјере да се предложена филмска остварења понуде и публици изван Рисна.

Овај пројекат финансиран је средствима Општине Котор кроз Програм културних манифестација за 2022. годину.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here