У првом кварталу на граничним прелазима у Херцег Новом 843.709 прелазака путника

На граничним прелазима у Херцег Новом од 1. јануара до 30. априла забиљежено је 415.059 улазака путника у Црну Гору и 428.650 излазака, што је увећање промета од 13,66% у односу на прошлу годину, као и 148.442 улазака возила и 146.156 излазака, што је за 5,87% мање него лани.

Како је за РТХН информисао командир станице Граничне полиције Дејан Јанковић, на ГП Дебели бријег забиљежен је прелазак 490.473 путника.

Дејан Јанковић, командир станице граничне полиције Херцег Нови

– Од тога 236.816 на улазу у Црну Гору и 253.657 на излазу. То је повећање од 17,52 % у односу на прошлу годину и чак 85% у односу на 2022. годину. Ситуација уочи првомајских празника тренд прелазака је као током цијелог априла, посебно је изражено на Граничном прелазу Ситница, јер је велики број гостију из региона искористио могућност спајања државних и васкршњих празника да посјети Црну Гору – наводи он.

На овом граничном прелазу укупно је евидентирано 171.357 возила, од чега 88.660 на улазу у Црну Гору и 82.697 на излазу.

Када је ријеч о ГП Ситница, евидентирано је укупно 298.869 путника, односно 149.776 на улазу и 149.093 на излазу, што представља увећање од 3,19% у односу на прошлу годину.

На овом граничном прелазу у првом кварталу евидентирано је укупно 105.944 возила, односно 52.827 на улазу и 53.117 на излазу.

Уочи првомајских празника, како наводи Јанковић, слична је као и током читавог априла, а присутан је тренд повећања промета, што је за очекивати и за вријеме васкршњих празника.

– Традиционално, поред гостију из региона и наши држављани користе празнике како би негдје отпутовали. Што се тиче кадровских потенцијала Станице граничне полиције Херцег Нови, прерасподјелом линија рада за сада располажемо са довољним бројем службеника. Могућност коју нам пружа Закон о граничној контроли је да обављамо поједностављене граничне провјере, што нам омогућава континуиран рад на граничним прелазима – прича Јанковић.

Како је додао, током љетње туристичке сезоне, када је промет знато већи, очекују испомоћ других организационих јединица сектора граничне полиције.

Јанковић је похвалио сарадњу са колегама из Службе граничне полиције БиХ, са којима мјесечно обављају по двије заједничке патроле на обје стране.

– Редовно једном мјесечно одржавамо састанке на старешинском нивоу, са старјешинама граничне полиције БиХ. А када је ријеч о заједничком граничном прелазу Зупци, радови су започети у марту, а трајаће 180 дана. Очекујемо да ће бити завршени након љетње туристичке сезоне и да ћемо тада почети са заједничким радом свих служби. Што се тиче Граничног прелаза Кобила, идејно рјешење је израђено, а у току су даље процедуре – информисао је Јанковић.

Како је подсјетио, од 2020. године на ГП Дебели бријег организован је рад службеника Фротекса, а тренутно је ангажовано седам службеника разних специјалности, ротирају се на мјесец, два или годину у зависности категорије службеника, а и њихов број варира у зависности од оперативног плана.

1 COMMENT

  1. Gp Kobila,već 2 mjeseca da nemaju internet i pišu ručno sve podatke iz pasoša.Osim što je sporo i tim policajcima je to užasno teško,pored svih obaveza koje imaju.Stvaraju se kolone,čekanje predugo.Ima li ikog iz ministarstva da reaguje da se ovo napravi?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here