У Подгорици свечано отворена изложба Воја Станића

Поводом стотину година од рођења академика Воја Станића, у галерији Црногорске академије науке и умјетности, отворена је изложба радова овог великог умјетника. Уз многобројне званице, свечаном отварању присуствовали су предсједник Јаков Милатовић и министарка културе и медија Тамара Вујовић.

Према ријечима министарке Вујовић, јединствена поставка најрепрезентативнијих дјела промишљеног садржајног пресјека, отвара простор новог угла сагледавања Станићевог дјела, који ову изложбу чини посебним догађајем у црногорском културном животу.

-Кроз свој израз, Станић не само да чува богату баштину Црне Горе, већ је и промовише свијету. Његова платна дубоко прожета црногорским духом и идентитетом постају архетипски прикази богате културне традиције овог краја гдје умјетност није само естетски израз, већ и важан алат у очувању историје културе. Његова дјела постају амбасадори ван граница Црне Горе, а истовремено оснажују осјећај припадности код локалног становништва, истакла је Вујовић.

Предсједник Цногорске академије науке и умјетности, академик Драган Вукчевић, истакао је да су Станићеве изложбе увијек биле несвакидашњи догађаји у култури.

-Ова изложба је, чини ми се, другачија од осталих јер њен повод је 100 година од рођења доајена Црногорске академије наука и умјетности. Академик Станић попут меланхоличног усамљеника дуго је проводио вријеме загледан у линију додира мора и неба. О томе нам је оставио чудесне записе, те слике су својеврсни стихови његове пјесме живота. Настајала је она у стваралачкој доколици са искреношћу која гледање чини јасним, са умношћу која чини да се гледано види, са посвећеношћу да се виђено представи. Та пјесма личи на најљепши цвијет изникао на медитеранској грани културе Црне Горе, казао је Вукчевић.

Посебну захвалност за допринос овој јединственој изложби Вукчевић је упутио историчарки умјетности, кустоскињи Љиљани Зековић и ликовној уредници каталога Ани Матић. Изложба ће за посјетиоце у Галерији ЦАНУ бити отворена радним данима од 9:00 до 15:00 сати до 20. маја.

Извор: Медиабиро

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here