У Подгорици организована прослава Кинеске Нове године

У сусрет Кинеској Новој години, Амбасада НР Кине у Црној Гори је организовала свечаност „Срећан Празник прољећа“прославу Кинеске Нове године. Била је то прилика да се посјетиоци упознају са бројиним обичајима који се везују за овај празник.

Ове године Кинези ће у фебруару прославити Празник прољећа, најзначајнији традиционални кинески празник. Празник прољећа или Кинеска Нова година по лунарном календару симболизује поновно окупљање породице, радост и мир, те представља оличење заједничких вриједности човјечанства – човјека на првом мјесту, мир као највећу драгоцјеност, те хармонију и срећу.

Манифестација је одржана данас (петак, 26. јануар), у тржном центру “BIG Fashion”. Сада већ традиционално, свечаности је присуствовао и директор РТХН, Глиго Томановић, који се сусрео са амбасадором НР Кине, Фан Куном и разговарао са аташеом за културу Ђин Шаном.

Амабасор НР Кине Фан Кун истакао је задовољство што атмосферу највећег кинеског празника могу да подијеле са бројним грађанима Црне Горе.

– Ова седмица у животу сваког Кинеза је најзначајнија и најрадоснија, јер настојимо да све генерације буду на окупу. Веома сам радостан што видим оволики број посјетилаца из Црне Горе. Ова свечаност ме подсјећа на атмосферу у Кини за вријеме празника и драго ми је што могу ту топлину да подијелим са свим посјетиоцима овдје, поручио је Фан Кун.

Прослави Кинеске Нове године присуствовала је и Мис туризма Црне Горе Андреа Николић, која је прошле године на Свјетском такмичењу за мис туризма у кинеском граду Фуђену, у конкуренцији преко 70 дјевојака, освојила титулу прве пратиље.

 

-Задовољство ми је што сам дио једног оваквог догађаја у организацији амбасаде НР Кине. Баш недавно сам се вратила из Кине гдје сам представљала Црну Гору на Свјетском избору за мис туризма и том приликом освојила титулу прве пратиље у конкуренцији преко 70 држава, као и званично признање амбасадора кинеског туризма у Црној Гори. Током 15 дана свог боравка у Кини сам имала задовољство да се упознам  са богатом традицијом, културом и историјом Кине.

Андреа је одушевљена љепотама, историјом и културом Кине, као и гостопримством, и нада се да ће бити више догађаја који промовишу црногорско – кинеско пријатељство.

-Била сам смјештена у кинеском граду Куанзаоку, који је  познат као почетна тачка поморског „пута свиле“ и град који је вјековима био један од главних трговачких центара у Кини, тако да заиста носим једено предивно искуство. Кина је држава која је оставила један неизбрисив траг, како својим прелијепим пејзажима, богатом културом, тако и локалним становништвом и народом и који је заиста један од најгостољубивијих које сам имала прилику да упознам. Надам се да ће догађаји и манифестације овог типа бити чешће организовани у циљу промоције кинеско – црногорског пријатељства, поручила је Николић.

Многобројни посјетиоци имали су прилику да науче неке мандаринске ријечи, пробају различите врсте кинеског чајева и традиционалних кинеских новогодишњих делиција, али и да учествују у квизу знања о једној од најмногољуднијих земаља свијета, а уједно и да освоје бројне вриједне и занимљиве награде.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here