У петак Инфо дан посвећен нелегалном одлагању отпада

У Црној Гори данас се бројним акцијама обиљежава Дан еколошке државе. Еколошка држава проглашена је прије 31 годину, када је Скупштина Црне Горе на Жабљаку  усвојила Декларацију, а 20. септембар се од ове године обиљежава као државни празник.

Херцегновска НВО ЕкоКулмедиа уз бројне активности у оквиру пројекта  Екоскрин (Ecoscreen),  који је почео у августу и трајаће до краја године, организоваће у петак 23.09.2022. године Инфо дан. Намјера је да грађане упознају са начином на који најлакше могу пријавити нелегално одлагање отпада и тиме помоћи да Херцег Нови буде чистији и  уреднији.

Инфо дан ће  почети у 11 сати у пјешачкој зони у центру града, у непосредној близини некадашњег “Бокиног” Млијечног ресторана.  Заинтересованим грађанима биће подијељени флајери са основним информацијама  о активостима ове НВО и бројем телефона комуналне инспекције и комуналне полиције. Представник Комуналне полиције ће их упознати са процедурама и надлежностима те службе и детаљно објаснити која су права, али и обавезе грађана у очувању комуналног реда.

Мјесто одржавња Инфо дана одабрано је због чињенице да се у центру града налази запуштен објекат  пун смећа. Некада омиљени угоститељски објекат у власништву ХТП Бока, након приватизације и преласка у руке компаније Вектра Бока која је сада у стечају , претворен је у ругло.

Грађани ће на Инфо дану сазнати на који начин могу указати или дјеловати у том и бројним сличним случајевима који нарушавају изглед града али и штетно утичу на животну средину.

Екоскрин  назив је пројекта који  НВО ЕкоКулМедиа из Херцег Новог реализује у циљу да се напорима грађана који ће се самоорганизовати, али и извршити притисак на надлежне институције у њиховој средини,  очисте неке од црних еколошких тачака. Пројекат ће кроз информисање подићи грађанску свијест о потреби активнијег укључивања мјештања у рјешавању еколошких проблема у општини Херцег Нови.

Пројекат се  спроводи  у склопу „Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 –  ReLOaD2, који финансира Европска унија, а спроводи Програм Уједињених нација за развој. У Црној Гори се реализује у партнерству са 15 локалних самоуправа међу којима су Херцег Нови, Тиват, Котор и Будва.                                                                                                          

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here