У ОШ „Орјенски батаљон“ уписано више првачића него прошле године

Фото: ОШ "Орјенски батаљон"

Упис првака у ОШ „Орјенски батаљон“ је завршен, а од првог септембра у клупе ће сјести 80 првака, што је више него прошле године. Управу школе посебно радује добра попуњеност подручних одјељења.

У току је тестирање ученика, а крајем маја биће познат и коначан број првачића, казала је директорица школе Наташа Франић.

– Уписано је 80 првака до 15. априла до када је трајао упис. У матичној школи је 53 ученика, 23 у ПУ Баошићи – Ђеновићи и четири у Каменарима. Већи је број дјеце, прошле године су била уписана 63 ученика. Видјећемо да ли је то коначан број, тестирање траје до краја маја и остаје да видимо да ли ће се неко накнадно уписати.

Посебно задовољство представља број уписане дјеце у подручним одјељењима, премда је пракса да родитељи, због организације живота или неких других личних разлога, дијецу чешће уписују у матичне школе.

Фото: Наташа Франић, директорица ОШ „Орјенски батаљон“

– Као просвјетни радник који је 11 година радио у ПУ Каменари, морам да истакнем да су та дјеца на добитку. Можда ће неко рећи да их мало размазимо јер је мањи број дјеце у одјељењу, али они имају све активности, лакше их је и организовати и покренути, мотивисати, приказати им и показати нешто, много боље него када је број дјеце већи у одјељењу.

Занимљиво је да су прије пет година школу у Каменарима похађале три ученице које иначе не живе у том мјесту.

– Баке двије ученице живе у Каменарима и родитељи су, ради лакше организације, дјецу уписали у ту школу. Трећа ученица је била из Бијеле. Радује податак да није прекидан рад ове подручне установе и вјерујем да ће број дјеце расти у наредним годинама. Ако се једном затвори школа, тешко да ће опет бити отворена. Мислим да родитељи треба да упишу дјецу у школу у мјесту у којем живе, гдје им је друштво. Тако је њима лакше, не морају да пјешаче дуго или да мјењају превоз. Наравно, свак има право да упише дијете тамо гдје сматра да ће му бити боље, казала је Франић.

Школа се налази у згради Мјесне заједнице Каменари и сарадња са њима је веома добра.

– Они су средили кров зграде. Ученици имају двије свијетле, простране учионице. У наредном периоду потребно је обновити електроинсталације и купити јача грејна тијела, а на томе се ради и надам се да ћемо посао завршити до краја ове да би наредну школску годину дочекали спремни.

Фото: ПУ Баошићи – Ђеновићи

У Подручној установи Баошићи – Ђеновићи ради пет одјељења и она нису комбинована, објашњава директорица Франић.

– У Баошићима имамо невјероватно јединство заједнице и родитеље који су увијек спремни да сарађују и помогну школи. Одлична је сарадња и са мјесном заједницом уз чију помоћ смо средили двориште а покушаћемо и да уредимо игралиште јер увијек треба нешто поправити и дорадити. Надам се да ће и у овој установи број ђака расти јер се повећава и број становника Баошића.

У овој школи је троје дјеце са подручја Русије и Украјине, обезбјеђени су им уџбеници из школске библиотеке и добро су се уклопили у заједницу.

– Ако постоји неко ко је већ са њиховог говорног подручја, водимо рачуна да их смјестимо у исто одјељење. Дјеца се брзо уклапају, друже, уче језик, тако да немамо проблема, закључила је директорица Франић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here