Синдикат медија: Остају бројни изазови и проблеми

Новинари, новинарке и запослени у медијима, 3. мај,  Свјетски дан слободе медија, дочекују у бољем економском амбијенту и са јачом кривично-правном заштитом од напада него раније, али бројни проблеми и изазови остају, наведено је у прогласу Синдиката медија Црне Горе.

Већем дијелу запослених у медијима повећане су зараде почетком године захваљујући програму „Европа сад“, док су само мјесец раније њихове просјечне зараде и даље биле испод државног просјека. Међутим, бројни запослени у неким локалним јавним емитерима још нису добили те повишице јер, усљед кашњења, примају плате из прошле године.

– У том смислу, положај радника/ца у овим медијима није побољшан, а нови Закон о аудио-визуелним медијским услугама, који је требало да поправи ствари, не усваја се већ три године. И поред повећања зарада, новинари и медијски радници остају преоптерећени, због повећаног обима посла, усљед интензивних друштвено – политичких дешавања, али и често недовољног броја људи у редакцијама, стоји у саопштењу СМЦГ.

Како даље наводе, дио њих ради прековремено, а за то нису плаћени док су многи принуђени да поред новинарства раде још неке послове како би имали стабилну егзистенцију. Све су то проблеми који се понављају из године у годину и без чијег рјешавања се не може имати потпуна слобода медија у нашој земљи.

Подсјећају да је СМЦГ недавно поново покренуо иницијативу према Унији послодаваца о отпочињању преговора о новом Гранском колективном уговору пошто је досадашњи из 2004. године престао да важи.

– Очекујемо да преговори почну ускоро и да дођемо до договора којим ће се побољшати радно-правни и економски статус запослених у медијима, а вјерујемо да је и власницима медија у интересу да имају задовољне запослене – стоји у прогласу СМЦГ.

Свјетски дан слободе медија Црна Гора дочекује и са измијењеним Кривичним закоником, којим је појачана кривично-правна заштита новинара и медијских радника, односно повећане казне за нападе на новинаре. То је, била дугогодишња иницијатива невладине организације Акција за људска права, којој се придружио СМЦГ, а касније још седам организација које се баве и медијима.

– Прошла година је била најгора по броју напада на новинаре/ке у Црној Гори којих је било чак 28, а забиљежено је и неколико инцидената ове године па вјерујемо да ће тужилаштва и судови врло брзо бити у прилици да примијене нови Кривични законик и оштрије казне нападе или ометања новинара/ки док раде свој посао – наводе из СМЦГ.

Подсјећају да је прошле године урађена и прва Медијска стратегија Црне Горе и почео рад на измјени медијских закона.

– Очекујемо да ће се медијска правила и закони у Црној Гори брже мијењати како би излазили у сусрет брзим промјенама у медијској индустрији и потребама запослених. Лош примјер је Закон о аудио-визуелним медијским услугама који већ три године чека да буде усвојен, а могао би да значајно поправи стање у електронским медијима па самим тим и статус запослених у тим медијима.

Истичу да брзе промјене у медијској дјелатности укључују и поплаву дезинформација, лажних вијести и говора мржње, на шта нису имуни ни медији у Црној Гори. То је нова и галопирајућа опасност за слободу медија, јер је претвара у своју супротност пошто се под плаштом слободе објављује све и свашта, најчешће са циљем дискредитације појединаца или читавих група.

– Стога позивамо новинаре/ке и све запослене у медијима у Црној Гори да поштују правила професије јер само тако слобода медија може имати свој пуни смисао – наводе у прогласу.

СМЦГ ће и ове године учествовати у регионалној акцији „Пет минута громогласне тишине“ која се организује поводом 3. маја.

– Апелујемо да се укључите у акцију која је планирана у 11:55 до 12 сати. Са Пет минута громогласне тишине треба јасно да искажемо своју синдикалну и професионалну солидарност и одлучност у намјери да заштитимо права која нам припадају – закључује се у саопштењу СМЦГ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here