Матијина љубав према математици путања до државног трона

Математика је за некога тешка наука, а за Матију Вуковића занимљива игра бројки и операција. Премда је тек шести разред, овом науком је већ загосподарио и недавно постао првак државе. У ОШ „Орјенски батаљон“ са њим је марљиво радила наставница Марина Вујичић, његова менторка.

Оног тренутка када су стигли резултати, и усхићење и радост су завладали његовим домом али и школом, прича Матија за емисију Тв учионица РТХН.

– Родитељи су ми јавили резултате, они су први сазнали да сам првак државе и био сам пресрећан. И они су били веома срећни. Радовали су се и моји другари у школи, мада је било и оних који су били љубоморни. Вјежбали смо пуно за такмичење.

У почетку, када је тек ушао на Економски факултет гдје је такмичење одржано, било је мало треме због неизвјесности шта даље, али је она брзо прошла.

Фото: Матија Вуковић и менторка Марина Вујичић

– То је било само у почетку, али чим сам почео да радим трема је прошла. Такмичење је трајало три сата, а имали смо четири задатка.

Каже да математика није тешка и да воли да је вјежба.

– Трудим се и радим па ми није тешко градиво. И у другим предметима сам добар, али немам одређени омиљени предмет, осим математике. Волим и стране језике, историју, биологију, све их подједнако волим и учим.

Када имају проблем како ријешити задатак, другари га питају за помоћ.

– Често ме питају и ја им врло радо помогнем. Најважније је имати вољу да се учи математика, а ако то не желиш, онда не иде како треба, не може никако.

Додаје да се сваки труд исплати и својим другарима поручио:

– Важно је учити и радити, то је важно за даљи живот, а уз то, математика је јако забавна, казао је Матија.

Матија је оправдао очекивања, казала је менторка наставница Марина Вујичић. Ријеч је вриједном дјечаку који је изузетно напорно радио.

– Не могу да опишем узбуђење када смо прочитали резултате. То је велики успјех и драго ми је због Матије који се максимално потрудио. Вјерујем да је ово тек његов почетак и да ће даље да се развија и да идемо у нова такмичења. Можда је и било изненађење прво мјесто у држави, али очекивала сам да ће направити добар резултат. Он је указивао на то. Све што смо радили и на шта бих му указала да треба да промјени, он је све то испоштовао и доста је напредовао од почетка шестог разреда.

Фото: наставница математике Марина Вујичић

То је тих и миран дјечак који марљиво ради, додаје наставница Марина и истиче да Матија користи сваку прилику да присуствује додатним часовима из математике, од почетка школске године.

– Након школског такмичења, гдје је освојио довољно поена да иде на државно такмичење, појачали смо припреме. Матија је остајао и ван додатне наставе да вјежбамо, слала сам му и материјал на Тимс па је он задатке самостално радио код куће. И показао је да је на висини задатка.

Онда нам је открила да је Матија био и на једном међународном математичком такмичењу гдје је остварио изузетан успјех.

– „Математика без граница“ је такмичење које организује Бугарска, а Матија је освојио двије бронзане медаље, у јесењој и зимској рунди такмичења.

Објашњава да за такмичење није довољно да ученик има петицу на сваком контролном и писменом, већ мора да ради такмичарске задатке.

– Такви задаци се доста разликују од оних које радимо на часу. Ученик добија разне идеје како да уради нешто што послије препозна у задатку и онда их користи. Матија је дошао са огромним знањем. Он се сјећа свега, шта год смо радили и оно што је најважније, зна да повеже ствари и сам закључи, тако да се одмах видјело да има добру црту за математику. Показивао је то на часовима додатне наставе кроз теже задатке које на часовима редовне наставе не можемо да одрадимо, казала је наставница Марина.

За успјех је потребан велики рад и труд, воља прије свега, како би казао Матија и упорност како додаје наставница Марина, а ми се надамо да ће они наставити да нижу успјехе, представљају школу и град на најбољи начин, а све нас заједно да и даље чине поносним.

Опширнију причу са Матијом и његовом наставницом Марином погледајте у емисији „Тв учионица“ уреднице Дринке Кривокапић, која је на програму РТХН у четвртак од 20:00 сати.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here