У Општини Херцег Нови повећан број захтјева за једнократну помоћ

Због повећања цијена основних животних намирница узрокованих најприје ковид кризом, а затим и ратом у Украјини, локална управа у Херцег Новом добија повећан број захтјева за једнократну социјалну помоћ.

Како је за РТХН казао начелник Секретаријата за локалну самоуправу Жељко Бајчета, из буџета Општине за ову намјену опредјељено је 80 хиљада еура.

Секретар за локалну самоуправу Жељко Бајчета

– То су трошкови социјалне помоћи и лијечења. За остварење социјалне помоћи потребно је испунити одређене услове, првенствено да је због свих примања нижи од просјечне плате, која према посљедњем мејрењу износи око 706 еура, уз пребивалиште на територији општине Херцег Нови. свакодневно добијамо 10-ак захтјева – информише он.

Повећан је и број захтјева за лијечење дјеце, старијих и болесних, али и захтјева за помоћ при лијечењу ван Херцег Новог, прича наш саговорник.

Уз финансијска средства, помоћ угроженима пружа се и кроз одређене акције и активности.

– Општина Херцег Нови је у сарадњи са локалним првредицима током новогодишњих празника организовала акцију прикупљања средстава за куповину пакета са храном. Мислим да је око 500-600 пакета тада подијељено грађанима у стању социјалне потребе на подручју општине Херцег Нови, у храни, детерџентима, кућним потрепштинама – казао је Бајчета.

Уз грађане у стању социјалне потребе, локална управа помаже старијима као и особама са инвалидитетом, па је недавно завршен пројекат обуке геронто домаћица, која је организована у сарадњи са Црвеним крстом.

– Тренутно имамо девет геронто домаћица. Када је ријеч о корисницима тог програма, тај број варира, јер на жалост неко премине, али пријављују се и нови људи, тако да имамо око 80 корисника – наводи Бајчета.

У оквиру програма социјалне и дјечије заштите Општина за новорођену бебу поклања 100 еура, за треће дијете 300 и за близанце 1000.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here