У Маројевићевој књизи „Остаци света“ сабрана сва страдања двадесетог вијека

Представљање дјела „Све за лепоту“ и „Остаци света“ добитника Андрићеве награде за 2021. годину Игор Маројевића уприличено је синоћ у Кући нобеловца Ива Андрића. На промоцији је уз аутора говорио књижевник Милорад Дурутовић.

За приповјетку „Сликописање“ из књиге „Све за лепоту“ Маројевић  је награђен Андрићевом наградом  која се по жељи Нобеловца додјељује за најбољу приповјетку, циклус, односно збирку приповједака објављену на српском језику, што је како је казао аутор и повод промоције баш ове књиге.

Роман „Остаци света“ добио је највише књижевних награда када је српска књижевност 21. вијека у питању, у конкуренцији романа и испоставило се да је и након три године од објављивања и даље актуелан, казао је Маројевић.

-Радња се једним дијелом одвија у Црној Гори, у Бару, Котору и Брезовику. Јунаци бјеже од бомбардовања преко Црне Горе, Хрватске у Шпанију и успут се чују приче разних казивача, различитих година. Ово је заправо роман о страдањима током 20. вијека, као што су Шпански грађански рат, Други свејтски рат са Јасеновцем, као широко заобилаженом темом, затим Блајбург као реакција на Јасеновац и завршава се у 90. годинама прошлог вијека бомбардовањем СРЈ. То је један road movie кроз историју, на скоро 400 страна са новом техником која, како кажу критичари, није до сада виђена у нашој књижевности, техником „ланчаног сказа“. Када један јунак заврши своју исповијест, на његово мјесто се надовезује други, чиме се кроз исповијест осам јунака, спонтано постиже пролазак кроз вријеме у периоду од 63 године, објаснио је аутор.

Игор Маројевић је објавио девет романа, четири књиге прича, по једну новелу и књигу есеја, а пет његових драма извођено је на сцени. Дјела су му преведена на четрнаест свјетских језика, а комад „Номади“ написао је на шпанском језику. Члан је Српског ПЕН центра, Српског књижевног друштва, Каталонског ПЕН центра и Удружења књижевних преводилаца Србије.

За свој књижевни рад награђен је наградама „Борислав Пекић“, „Стеван Пешић“, „Десимир Тошић“, „Водич за живот“, „Карољ Сирмаи“, „Троношки родослов“, „Соларисова књига године“, „Меша Селимовић“, „Златни беочуг“, „Неки рок“, „Андрићеву награду“ и Награду града Београда „Деспот Стефан Лазаревић“.

Аутор је и коаутор двије књиге, добитник  „Бранкове награде“ и „Видовданске повеље“. Члан је Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори и Удружења књижевника Црне Горе те учесник домаћих и међународних научних скупова.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here