Инвеститори пројекта „Монтросе“ наставиће преговоре са Владом о наставку пројекта на Луштици

Макета пројекта

Инвеститори који су требали да изграде туристички комплекс “Монтросе” на херцегновском дијелу полуострва Луштица исказали су спремност за преговоре са Владом како би се пронашло прихватљиво рјешење у вези с овим пројектом.

Ово је званично речено “Вијестима” у Министарству финансија.

Иза овог пројекта стоји конзорцијум Нордстар  (“Northstar“) и Иквест Капитал Лимитед (“Eqyest Capital Limited“), док је директни власник инвестиције кувајтска владајућа фамилија.

Након што је инвеститор у септембру прошле године обавијестио Владу да се повлачи из овог пројекта Влада је формирала оперативни тим за преговоре са инвеститором који чине министарстава финансија, културе и економског развоја, Заштитник имовинско-правних односа, Агенција за инвестиције, општина Тиват и Херцег Нови и Управа за заштиту културних добара.

-Представници Владе са представницима надлежних институција су се у неколико наврата састали са представницима инвеститора, а све у циљу постизања сагласја за наставак реализације инвестиције. Имајући у виду да су представници инвеститора исказали отвореност да преговарају у циљу изналажења прихватљивог рјешења у конкретном случају, Министарство финансија упутило је захтјеве надлежним органима за достављање изјашњења о евентуалним пропустима државе са једне и инвеститора са друге стране, а све у циљу припреме преговарачке позиције Владе, у будућем периоду, након чега ће се створити услови да се одржи и састанак са представницима инвеститора и изнесе аргументација обје стране. Дакле, упркос вишегодишњим проблемима које је ово Министарство наслиједило, улажемо напоре да дође до договора и да се овај озбиљан пројекат реализује, али смо истовремено спремни и на негативан сценарио могућег спора инвеститора са државом, казали су у Министарству финансија.

Уговор о дугорочном закупу око пола милиона квадрата државног земљишта са обавезом изградње, развоја и управљања ексклузивним туристичким комплексом “Монтросе” Влада је потписала  2009. године. Тај уговор је постао правоснажан у августу 2013. када је потписан протокол о његовој правоснажности. Уговор је анексиран по други пут у фебруару 2018. године за који је конзорцијум доставио обавјештење о раскиду.

Херцег Нови испунио обавезе

Из Општине Херцег Нови на чијем дијелу полуострва треба да се гради овај комплекс “Вијестима” су казали да су да су испунили све обавезе које су преузели уговором из 2018. године са Министарством финансија, а које се тичу обезбјеђивања електро, водоводне и саобраћајне инфраструктуре.

Из ове локалне управе су појаснили да су се у пројекат укључили 2018. године када је са Министарством финансија потписан протокол, а након њега и анекс о сарадњи, како би се обезбиједила неопходна инфраструктура до локације гдје ће се градити комплекс.

Како су појаснили, њихова је обавеза била да 300 хиљада еура авансне закупнине Министарства финансија, потроше за израду пројектне документације за изградњу комуналне инфраструктуре, урађен је главни пројекат изградње водоводне у вриједности 96.800 еура, затим ревизија пројекта вриједности 14.950 еура. Урађени су и идејно рјешење и главни пројекат за изградњу локалне саобраћајнице на Луштици, а вриједност 87.120 еура и ревизија пројекта вриједна 14.950 еура.

Појашњено је да су тендери и ревизије пројеката рађени 2019. године, а када је урађена техничка документација пројекти су се нашли у капиталном буџету за 2021. годину када је за њих обезбијеђен новац.

Додају да је Управа за капиталне пројекте расписала тендер за избор извођача за изградњу водоводне мреже на овом полуострву и почетком јула ове године потписала уговор са фирмом “Еурозоx”, док су радови вриједни 9,76 милиона, док је за путну инфраструктуру крајем маја прошле године потписала уговор са фирмом “Бесикс Брив”, вриједан 10,30 милиона.

Почела градња водовода, пут чека експропријацију

Како наводе, Секретаријат за просторно планирање и изградњу Херцег Новог је по захтјевима Нордстара 2019. године издао потребне урбанистичко-техничке услове (УТУ) за изградњу објеката туристичког насеља и зелених површина а 2020. услове за изградњу објекта Јахт клуб и за израду документације за реконструкцију постојећег пута на мјесту Росе.

Наводе и да је по захтјеву Кабинета предсједника Општине Херцег Нови Стевана Катића, тај Секретаријат припремио документацију за доношење одлуке о утврђивању локације са елементима УТ услова за постављање, прикључка и стубне трафо-станице “Добреч”.

-Секретаријат је издао рјешење којим се одобрава изградња, а у току је издавање употребне дозволе, по захтјеву Нордстара, наводи се у одговору.

Радови на изградњи водоводне инфраструктуре на Луштици отпочели су у јуну ове године, а припремни радови на изградњи путног правца “Монтросе” током љета прошле, док се тренутно очекује и завршетак експропријације земљишта.

Рок за завршетак водоводне инфраструктуре је око двије и по године док ће након прве фазе, у којој се како су казали из Општине гради један од најважнијих резервоара, грађанима на Росама највјероватније наредне туристичке сезоне бити регулисано водоснабдијевање. Додају да су, када је у питању изградња путног правца “Монтросе” дугог око десет километара, припреме почеле прошлог љета и да се ускоро очекује завршетак експропријације земљишта.

Извор: Портал Вијести

 

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here