У Кући нобеловца представљен књижевни опус др Нелета Карајлића

Књижевно вече са др Нелетом Карајлићем синоћ је одржано у Кући нобеловца Ива Андрића. Карајлић је аутор књига  „Фајронт у Сарајеву“, „Солунска 28“ за коју је  добио награду „Момо Капор“.

Прва књига Фајронт у Сарајеву продата је у 100 000 примјерака и оборила све рекорде. Модератор вечери Велибор Фулурија рекао је да је Карајлић у њој оставио отисак срца и написао панегирик граду у којем је рођен.

-Идеја издавача Лагуна  је била да се књига назове „Фајронт у Сарајеву“ , премда сам ја био алергичан на помисаo да би име града Сарајева требало да буде на мојој књизи. Не зато што имам неки емотиван однос онакав или онакав према Сарајеву, већ због тога што је то нека врста отварања карата прије него што џокер треба да изађе из руку. Мој предлог је био да наслов књиге буде „Das ist Walter“ као последње ријечи из филма „Валтер брани Сарајево“. Потом је у издавачкој кући била анкета а 99 % је гласало за наслов „Фајронт у Сарајеву“, казао је Карајлић.

Истакао је да није имао неки велики афинитет према писању, али  јесте према књижевности која је датирала из гимназијских дана.

-Први пут, када је кренуо рат пало ми је на памет да морам да напишем нешто, као неку врсту аутобиографије. Знао сам да  када се све заврши да ће историја кренути  да се извија на лијеву или десну страну. Знао сам да морам да дам неко своје виђење свега тога да би остало у аманет неким новим генерацијама, казао је Карајлић.

Идеја да напише књигу „Солунска 28“ , како објашњава вуче Солунску од почетка до краја XX вијека, а на предлог издавача подјељена је у три дијела.

Први дио говoрио о настанку куће у Београду, чији су сувласници били његови родитељи а коју је његов прадједа подигао на Дорћолу око Првог свјетског рата.

– Дио је маште и увјек сам волио да упетљавам те историјске чињенице и  преплићем моју фикцију са историјским фактима. Роман је суштински мелодрама, љубавна прича, само што су амбијенти тог љубавног романа смјештени у турбулентном периоду. Други дио је прича о Јеврејки која је живјела на Дорћолу, била је склона самоубиству али је имaла необичан дар сликарства и животни пут је одвео у Париз. Тамо је ускочила у воз импресиониста с краја ИXX и почетка XX вијека и постаје ко јунак приче, јер ће њен муж и син ући у причу са главним јунацима Јанковићима из улице Солунске 28.

Књижевни критичари су какао је казао Фулурија једногласно оцијенили да је су у књизи Солунска женски ликови искреирани маестрално.

-Испало је да су женски ликови главни и у првом и у другом дијелу , а уствари није ми био тој циљ, казао је Карајлић.

Др Неле Карајлић био члан рок групе „Забрањено пушење“ и глумац у телевизијској хит серији „Топ листа надреалиста“, те постао познат широм бивше Југославије. Избјегавши из родног Сарајева у Београд, усљед рата у БиХ, наставио је рад групе „Забрањено пушење“ са новом поставом. Као композитор, сценариста, редитељ и глумац радио је на стварању филмова и серија попут „Црна мачка, бели мачор“, „Сложна браћа“ и „Надреална телевизија“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here