У Херцег Новом за сада 40 објеката легализовано

Фото: секретар за просторно планирање и изградњу Владислав Велаш

Рјешења о легализацији добило је за сада 40 објеката на територији општине Херцег Нови, што је у односу на број захтјева мало, али показује напредак у укупном процесу с обзиром на то да недостаје одређена планска документација која је кровна за законско доношење легализације већег броја објеката, казао је секретар за просторно планирање и изградњу Владислав Велаш.

Појашњава да велики број грађана води процес легализације те да је издато скоро 2000 рјешења о прекиду поступка што би свакако, већином, били легализовани објекти да постоје другачија законска рјешења или планска документација, истиче Велаш.

– За поступке који су у прекиду грађани су прикупили и доставили комплетну документацију дакле од књижења нелегалног објекта, извјештаја ревидента и заиста је за похвалу и њихово стрпљење и ажурност. Да имамо другачије законско рјешење или важећу планску документацију то би све били објекти који би се легализовали, али за сада чекају измјене закона односно План генералне регулације, појаснио је Велаш.

Износ средстава које грађани требају издвојити за легализацију већи је за 5% у односу на износ који је одређен у легалној градњи и зависи од зоне.

– Тај постотак увећања су одређени пенали, али опет и ту има попуста, на примјер на објекте основног становања 50%. Мислим да је важно грађанима послати поруку да започну легализацију јер ће у противном морати да плаћају годишњу ренту за нелегалне објекте која је много неповољнија од стандардног пореза који плаћају легални објекти као и они који су у поступку легализације, објашњава Велаш.

Сигуран је да је мали број објеката којима пријети рушење јер се нису одазвали легализацији.

– Неко ко је градио на инфраструктурним коридорима има разлог да страхује и очекује рушење. Вјерујем да ће будућа законска рјешења ићи у том смјеру да се што више објеката легализује јер само тако можемо ићи напријед и мислим да је то једино право рјешење, закључује Велаш.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here