У Херцег Новом овог љета 11 инспектора, у фокусу сузбијање сиве економије

На територији Општине Херцег Нови од 02. јула до 30. августа инспекцијски надзор обављаће 11 службеника Управе за инспекцијске послове, од чега је шест из Херцег Новог, а пет им је придружено као испомоћ из других градова Црне Горе. Ангажоване су тржишна, туристичка, здравствено-санитарна и радна инспекција. У фокусу је сузбијање сиве економије.

Како за РТХН информише координатор Управе за Херцег Нови, Далибор Ђерић инспектори су за првих 10 дана јула обавили 201 инспекцијски надзор, уочено је 145 неправилности.

Далибор Ђерић, координатор Управе за инспекцијске послове

– Од укупног броја неправилности, у 49 ситуација смо реаговали. Толико рјешења донијела је тржишна инспекција. Иза нас је недеља, затекли смо четири објекта да обављају дјелатност недељом, значи на нерадни дан. Сва четири објекта налазила су се на територији Игала и за сва су донијета рјешења о привременој забрани дјелатности – наводи он.

Уочене неправилности се, како наводи Ђерић, понављају из године у годину, па тако туристичка инспекција често евидентира недовољан број спасилаца, а здравствено-санитарна недостатак санитарне књижице на лицу мјеста.

– Током јула и августа на сваких 50 метара купалишта мора бити по један спасилац, у осталим мјесецима је то на 100 метара. Имамо на примјер неиздавање рачуна, гдје су казне 2.200 еура. Што се тиче тржишне инспекције, ту такође имамо стандардне неправилности – књигу приговора, рекламације на производе. Здравствено-санитарна, прво што уради сваке године је контрола базенске воде на присуство легионеле, да су базени исправни за употребу, да ли запослени у објектима посједују санитарне књижице, које морају бити на лицу мјеста – истиче он.

Када је ријеч о инспекцији рада, најчешће неправилности везане су за дозволе за привремени боравак и рад странаца, као и за рад малољетних лица.

– Малољетна лица су заштићена не само нашим Законом о раду, већ и Европском конвенцијом о правима дјетета. Оно на чему ми инсистирамо јесте да малољетна лица морају имати два слободна дана седмично, од којих један мора бити недеља, значи два узастопна дана. Водимо на тај начин рачуна о малољетним лицима. Такође, након 22 сата забрањен је рад малољетним лицима – објаснио је Ђерић.

Ђерић истиче да инспектори у великом броју случајева дјелују превентивно упозорењима и остављају одређени рок за отклањање уочених неправилности, али не толеришу сиву економију.

– Не може бити превентивности за сиву економију. Не може бити превентивности ако не издајете рачун, јер неиздавање рачуна је сива економија. Сваке, па и ове године кажем, сигурно нећемо превентивно дјеловати ако затекнемо сиву економију. Ту ћемо бити јако репресивни, доносићемо рјешења, ако треба и о забрани и ту су драстично високе новчане казне – упозорио је Ђерић.

У прилог блажим критеријумима кажњавања говори податак да су инспектори током јучерашњег дана изрекли новчане казне у укупној висини од 7.300 еура, што је доста ниже у односу на претходни период.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here