ИJЗ ЦГ: Регистрован осми случај морбила

Институт за јавно здравље ЦГ

Институт за јавно здравље Црне Горе је јуче (10.јул)  у касним поподневним часовима регистровао осми случај оболијевања од морбила. Оболијевање је регистровано код невакцинисане особе мушког пола старости 22 године из Бијелог Поља, која тренутно живи и ради у Будви. Оболијевање је потврђено на основу развоја карактеристичних симптома болести и серолошком анализом (присуством специфичних IgM и IgG антитјела), саопштено је из Института за јавно здравље Црне Горе.

Пацијент је хоспитализован у КБЦ Котор и према добијеним информацијама тренутно је доброг општег стања. Одмах по потврђивању случаја, предузете су мјере, како би се смањио ризик даљег ширења болести. Епидемиолошко испитивање врше надлежне службе КБЦ Котор и Дома здравља Будва, док Институт за јавно здравље пружа неопходну подршку.

Од 28. марта 2024. године, закључно са 11. јулом 2024. године регистровано је осам случајева оболијевања од морбила у Црној Гори.

У Херцег Новом није било регистрованих случајева обољелих од морбила.

У Бару, Подгорици, Пљевљима су регистрована два случаја и у Будви и Рожају по један случај.  Највише обољелих  је узраста до пет година , један од 10 до 14 година, једно до 24  и двоје преко 25 година.

Према посљедњим доступним подацима, у земљама окружења биљежи се даљи пораст броја регистрованих случајева морбила. Укупно је током 2024. године у Федерацији БИХ регистровано 6.316 случајева. У Републици Српској је пријављен је 251 случај,  а у Србији је регистрован 181 случај морбила, са нагласком да је у периоду од 01 – 07.07.2024. гoдине, регистрован 31 новообољели. У Албанији је пријављено 38 случајева морбила, а у Хрватској 18. Једина права мјера превенције је вакцинација која се спроводи комбинованом вакцином против морбила, заушки и рубеоле. Потпуна вакцинација подразумијева примање двије дозе вакцине при чему прву дозу треба примити што прије након навршених годину дана. Вакцина је безбједна и веома дјелотворна, а нарочито је важно правовремено примање вакцине.

Институт за јавно здравље Црне Горе апелује на родитеље да вакцинишу своју дјецу без одлагања. Сва дјеца која су навршила годину дана и немају медицинске контраиндикације писано наведене од стране љекара треба да приме прву дозу вакцине против морбила, заушки и рубеле (ММР), а дјеца која се припремају за упис у школу и старија морају бити вакцинисана са двије дозе ове вакцине, наведено је у саопштењу Института за јавно здравље Црне Горе.

Више информација можете пронаћи на

www.ijzcg.me/me/male-boginje-morbili

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here