У Херцег Новом око 3400 захтјева за дјечији додатак

Пријава родитеља/старатеља дјеце до 18 година за остваривање права на додатак за дјецу у центрима за социјални рад завршава сутра, 30. септембра. Примјена права почиње од 1. октобра, а прва исплата је 15. новембра. Додатак у износу од 30 еура по дјетету биће исплаћиван као и до сада, путем Поште Црне Горе на адресу пребивалишта дјетета.

Како информише директорица херцегновксог Центра за социјални рад Биљана Димић, закључно са данашњим даном имају око 3 400 захтјева за дјечији додатак, а према евиденцији МУП-а очекују око 3 800 захтјева.

Директорица Центра за социјални рад Херцег Нови, Биљана Димић

–  Позивамо све који нису аплицирали, да се ду сутра до 17 сати јаве у Центар за социјални рад. Треба рећи да родитељи који нису у могућности да се јаве до сутра, пошто је последњи дан за пријаве, имају то право и даље, с тим што ће њихов први дјечији додатак бити од тог мјесеца када су се јавили. Значи неће бити од октобра, већ од наредног мјесеца – објашњава она.

Димић напомиње да дјеца која имају пребивалиште на територији Херцег Новог, а нису црногорски држављани, до истека боравка, могу равноправно аплицирати за дјечији додатак.

– Ријеч је углавном о држављанима Русије и Украјине. Њихов дјечији додатак биће ограничен тачно онолико колико траје њихов боравак. Са продужењем боравка биће продужен и дјечији додатак. Они имају иста права као и наши грађани. Њима је потребан доказ о боравку свих чланова породице, као и код нас, адреса мора бити усклађена, односно родитељи и дијете морају становати на истој адреси – казала је Димић.

Подсјећамо, у случају да родитељи дјетета не живе заједно, потребно је да родитељ коме је дијете повјерено на старање, Центру достави одлуку Суда, с обзиром да ће додатак бити исплаћен на адресу пребивалишта дјетета, односно родитељу коме је дијете повјерено на старање.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here