Акција легализације прикључака стамбених и пословних објеката на канализациону мрежу

У предузећу Водовод и канализација Херцег Нови регистровали су око 100 нелегално прикључених потрошача на колекторску мрежу на подручју ривијере, међу којима су и поједини хотели.

У циљу рјешавања проблема упутили су позив да се јаве служби за прикључке, како би потписали кориснички уговор за легализацију и на тај начин избјегли искључења са мреже и новчане казне.  

Како је за РТХН казао технички директор предузећа Водовод и канализација Горан Симовић, ријеч је о потрошачима ривијере, који су обавили нелегална прикључења својих стамбених и пословних објеката на новоизграђени колектор, што представља вишегодишњи проблем:

– Радили смо вриједно на ажурирању спискова, тако да имамо евиденцију свих прикључених потрошача. Заједно са Друштвом за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре и Општином Херцег Нови потписали смо уговор, у којем су назначена права и обавезе које смо преузели на рјешавању тих проблема. Један од проблема је и легализација нелегалних прикључака, објашњава Симовић.

Нелегално прикљученим потрошачима дат је рок од седам дана да се јаве Служби за прикључке, како би потписали кориснички уговор о комуналној услузи и прикупљању отпадних вода. Прије склапања уговора са предузећем странка је обавезна да поднесе захтјев.    

– Неопходно је да странка уз захтјев приложи одговарајућу документацију. На основу свега се излази на терен и ако су потребни додатни технички услови и дораде, странка је дужна да те нелогичности исправи. Након тога странка приступа склапању уговора о комуналној услузи и прикупљању отпадних вода, навео је Симовић.

Послије потписивања уговора странка је дужна да обави уплату таксе за прикључење:

– Износ уплате зависи од величине и карактера објекта, да ли је ријеч о стамбеном или пословном објекту. Уплате се крећу од 300 еура за физичка лица до неколико хиљада еура, за веће комплексе, као што су Портонови и хотели дуж ривијере. Ти објекти су прикључени, али неки нису легализовали свој прикључак, додаје Симовић.

Казне за објекте који нису легализовали прикључке се крећу од 150 до 10 000 еура, што зависи да ли је ријеч о физичком или правном лицу.   

– У акцији за легализацију прикључака током љетње сезоне јавило се око 25 потрошача. Послали смо им у јулу и појединачно обавјештења и од тих стотињак нелегално прикључених потрошача, имамо њих 25 који су изразили интересовање да уђу у легалну процедуру и само седам је испоштовало услове и као такви су уврштени у нашу базу података, појашњава Симовић.  

Апелују на нелегалне кориснике јавног канализационог система да се јаве њиховој служби, како би избјегли примјену непопуларних мјера.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here