У Херцег Новом 23. Међународна конференција YUCOMAT, од 29. августа до 2. септембра

У организацији Друштва за истраживање материјала Србије,  у хотелу Хунгест Сан Ризорт на Топлој од 29. августа до другог септембра биће одржана 23. YUCOMAT 2022 – Међународна научна конференција о нанотехнологијама и савременим материјалима.

Oве конференције од 1995. године значајно су валоризовале конгресни туризам у нашем граду и држави, с обзиром да се крајем августа, традиционално окупљају највећа научна имена, чиме је  Херцег Нови  постао дио свјетског брендираног  научног  производа, сматра  проф. др Драган Ускоковић, предсједник Друштва за истраживање материјала Србије.

Предвиђено је ове године да у раду конференције учествује, између осталих, проф. др Јури Гогоци  (Yury Gogotsi), универзитетски професор водећи у свијету науке материјала на Дрексел универзитету (Drexel University), који је пореклом из Украјине. Друштво за истраживање материјала је одлучило да помогне колегама из Украјине.

Пленарни предавачи биће проф. др Роберт Синклер (Robert Sinclair) са Станфорд Универзитета у САД, јапански научник о материјалима познат по открићу суперпроводника на бази гвожђа,  проф. др Хисео Хосоно (Hideo Hosono), као и српски физичар Ласло Форо (László Forró) члан САНУ и други еминентни научници.

Конференција обухвата учешће реномираних пленарних говорника, презентације, постер сесије и симпозијуме везане за савремене програме из области напредних материјала и нанотехнологија, као и атрактиван друштвени и културни програм, саопштио је др Ускоковић.

У оквиру научног скупа биће уприличена и 12. Међународна конференција о синтеровању.

Конференција је дио Федерације европских друштава из области истраживања материјала (Federation of European Materials Societies).

Ријеч је о комплементарним наукама  из свијета наноматеријала, без којих не би било ни савремених достигнућа у нуклеарним, космичким технологијама, астро-физици, медицини, информационом сектору и свим другим областима и програмима, који доживљавају револуционарни преображај. Те научне конференције су почеле давне 1969. године у некадашњем Нуклеар центру у Херцег Новом. Од почетка је присутан проф.  др Драган Ускоковић предсједник Друштва за истраживање материјала Србије и професор Универзитета у Београду, као организатор овог научног скупа.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here