На Тргу од ћирилице одржан програм „Прихвати реалност“

Тема синоћње десете вечери манифестације “Трга од ћирилице”, одржане у порти Храма Св. Спаса на Топлој, била је “Прихватити реалност? Између стварности православља и лаж-реалности трансхуманизма”.

На почетку вечери присутнима се обратио јереј Зоран Миљанић, који је говорио о настанку трансхуманизма тј. постхуманизма, који последњих деценија “афирмише повјерење у сваку другу врсту човјека какав ће бити  у не тако далекој будућности”.

Истакао је да постхуманизам можемо посматрати и као лажни покушај, обољење.

-Иако су људи свјесни своје релативне природе, неће прихватити своју релативност и своју пролазност. Они се труде да употребе технологију и да постану бесмртни и да на тај начин промјене физичка правила која су претходно релативизовали. Са друге стране, обожени човјек је свјестан свега тога, и себе приноси Богу, како би задобио вјечно Царство, сједињујући се са Господом”, закључио је Миљанић.

Након пројекције филмова говорили су свештеници проф. др Борис Брајовић и проф. др Дарко Ђого. Брајовић је говорио је о значају образовања, тј. једног посебног вида образовања, којим се образује човјек у Цркви.

-Образовање не представља познавање свега на свијету, јер није кључно шта знамо и колико знамо, него како знамо и зашто знамо”, додао је отац Брајовић.

Потом се публици обратио и отац Дарко Ђого.

У оквиру  Трга од ћирилице на Тргу Белависта одржано је вече гусала и епске поезије, у којем су учествовали: свештеник при древном манастиру Златица и професор српског језика, отац Лека Вујисић, затим гуслари гусларског друштва “Сердар Јанко Вукотић”, народни гуслари Миладин Анђелић из Подгорице и Милан Дашић, републички и савезни првак.

Отац Лека Вујисић, истакавши да је ово вече започело управо са Његошем, јер је Његош “велика синтеза наше народне епике, народног књижевног стваралаштва укупно гледајући”.

Осврнуо и на ћирилицу, подсјетивши све присутне да је управо ћирилица наше Богом дано писмо,  јер је на њој преведено Свето јеванђеље, како би се ријеч Христова проширила међу словенским народима.

Подсјетивши на славну историју нашег рода, која је до пада деспотовине, створила највелепнија дјела књижевности, отац Лека је истакао да након пада у турско ропство, које је пријетило да уништи све, па и народ, настаје усмена књижевност,  усмена традиција, епика, која се од тада са кољена на кољено преноси.

На Тргу од ћирилице у порти Цркве Светог Спаса на Топлој програм насловљен „Православни брак и породица у доба велике отпадије“. Говориће Слободан Лукић, протојереј Предраг Шћепановић и Оливера Балабан. Од 21:30 на Белависти књижeвно вече , а учествују Милутин Мићовић и проф. Веселин Матовић.

Текст и фото: Митрополија црногорско приморска

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here