У Градској библиотеци и читаоници одржана радионица „Како илустровати емоције“

„Kако илустровати емоције“, тема је интерактивне радионице за школску популацију, која је одржана у Градској библиотеци у сарадњи са Херцегновским стрип фестивалом и илустраторком Аном Петровић.

Ауторка и илустраторка књиге „Стрипотерапија“, Ана Петровић, за коју је  добила бројне награде, поред осталих и „Душко Радовић“ за књижевност за дјецу и младе  у оквиру интерактивне радионице ученике разних узраста, упутила је полазнике  у начин на који могу да изразе емоције.

Фото РТХН: Ана Петровић

-Мени је некако и као илустраторки и интроверту, јер више нагињем ка унутрашњем свијету, лакше да се изразим цртежом. Дјеци је такође цртеж много близак и воле да цртају и стварно на тај начин уђемо у јако значајне и дубоке разговоре. Кад их питам како су, не умију да формулишу али се кроз цртеж много лакше изражавају, казала је Петровић.

Библиотекарка Јелена Ђоновић наводи да су у овој установи одавно планирали да њихова гошћа буде Ана Петровић, али да се због обавеза нису поклапали термини. Радују се што се сада то остварује.

Фото РТХН: Јелена Ђоновић

-Сарадња са Стрип фестивалом је успостављена прошле године а идеја је да се ово гостовање оствари управо током фестивала како би се стрип приближио дјеци. Ова форма је послужила ауторки да изрази емоције што је тешко не само дјеци већ и одраслима. Када то није могуће ријечима, прибјегава се другим формама, а „девета умјетност“ нас обузима јер је слична ономе што волимо у савременом животу, казала је Ђоновић.

Полазнике радионице поздравио је један од организатора ХСФ-а, Небојша Мандић.

Радионица за средњошколце, штићенике Дјечијег дома и кориснике Дневног центра, када ће гошће бити психолошкиње Милица Тушуп и Сања Дабовић, је планирана за четвртак,  уочи  Свјетског дана писмености. Тема је емоционална писменост а почетак у Градској библиотеци је у 10:00 часова.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here