„У четири ока“ са проф Миодрагом Зецом – Без критичког односа према прошлости, она се понавља

Фото: проф Миодраг Зец и Нина Алорић, "У четири ока" РТХН

Политичари брзо и умјешно мјењају мишљења и преко медија потискују па оно за шта су некада тврдили да је добро, сада кажу да није, казао је проф Миодраг Зец, професор Београдског универзитета у разговору са Нином Алорић, уредницом емисије „У четири ока“ РТХН.

– Када бисте снимили шта је радио претходних 20 година било који политичар са Балкана, видјели бисте да су то потпуне контроверзе политичке, социјалне и сваке друге идеје. Не кажем да човјек не може да промјени своје мишљење, може да пређе из хришћанства у ислам, или из ислама у хришћанство и да то све буде логично и што се овдје радило, али да прије подне будеш у хришћанству а послије подне у исламу, па у будизму… то стварно нема смисла и то је замајавање. У том смислу, народ који нема сјећање ни критички однос према прошлости, често је осуђен да му се прошлост понавља, а прошлост се понавља само као трагедија или фарса. И то се нама дешава и зато се вјечито вртимо у круг. Зато су, и послије 100 година, сва питања на Балкану отворена.

Да ли предложени концепт Отвореног Балкана доноси економски развој или политичку надмоћ некој од држава, да ли је свијет на прагу деглобализације и како се у у новим свјетским процесима сналазе економије земаља Западног Балкана, да ли су глобализацијом богати постали још богатији а сиромашни још сиромашнији….

Погледајте емисију „У четири ока” РТХН.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here