Све теже до сезонске радне снаге

Херцег Нови као и други градови на приморју и ове године има проблем са проналаском сезонске радне снаге. За хотелијере, као и угоститеље, ово је једна од изазовнијих година јер је мала понуда на тржишту рада, а потребе огромне.

Када околне земље бољим условима привуку  конобаре, спремачице, куваре, туристички сектор у Црној Гори стрепи хоће ли имати кога да запосли. Иако новски хотелијери имају велики број резервација, за њих је ово једна од тежих година због мањка квалификоване радне снаге, казао је директор маркетинга у хотелу Lighthouse Јован Мићуновић.

– Тешкоће имамо посебно у сектору домаћинства и кухиње, а што се тиче угоститељства ту смо на неки начин успјели да посложимо ствари онако како треба и како захтјева обим посла који нас очекује. Као што сам рекао, у сектору домаћинства и кухиње нисмо успјели да нађемо довољан број људи који нам је потребан у сезони, истиче Мићуновић.

Фото: Јован Мићуновић

И хотел Лазуре има мањак радне снаге, наводи маркетинг менаџерка Ивана Мацука.

– Сви хотели се муче да пронађу квалификовану радну снагу. Ми смо отворили још један нови дио хотела са 104 нове смјештајне јединице, тако да нама треба дупло више радне снаге, а на тржишту рада је мање радне снаге него раније. Оглашавамо се на разним порталима, запослили смо нове особе и у кадровској служби, обезбједили смо радницима смјештајне капацитете у већој мјери него раније, казала је Мацука.

Фото: Ивана Мацука

Како би гостима обезбједили квалитетну услугу, додаје Мићуновић, хотелијери су принуђени да се сналазе.

– Сезона ће се изгурати тако што ће и сатница и накнада бити већи. Ангажујемо неке фирме које наплаћују своје услуге по сату и то ће за нас бити скупље у односу на то да смо успјели да ангажујемо некога за плату, али тај сервис се мора одрадити како треба да би гости били задовољни и долазили и наредних година, казао је Мићуновић.

Хотелијери се слазу у једном, о сезони треба бринути раније. Маркетинг менаџерка у хотелу Лазуре Ивана Мацука сматра да би једно од рјешења проблема било и увођење категорије сезонског радника.

– Ја сам за то јер мислим да је управо сезоналност туристичке дјелатности довела до тога да млади људи не желе радити у туризму и тој бранши зато што раде пар мјесеци током сезоне, а немају посао током зиме. Кроз програм сезонског радника они би били запослени током цијеле године, објаснила је Мацука.

Разлог одласка радне снаге из Црне Горе су боље плате које нуде земље у окружењу, а које  за исте услуге плаћају 20 до 30 одсто више.

2 COMMENTS

  1. Samo pohvala jedna za bratsko rukovodstvo lighthouse i gradske kafane. Prekjuče u nedelju odzvanja cijeli škver cijeli dan do kasno u noć. Pjeva ova pjevačica kako je proklet ovaj njen što je prevario, pa onda posle toga kaže da joj ne treba bogatstvo jer su dukati prokleti. I tako, ja da ikako mogu radio bih kod vas tamo, to bi bila privilegija. Kakva je sezona? Može li se? Kaže, meni srećo trebaš ti dukati su prokleti! A dolje ovi gosti na jedrilice što pokušavaju odmorit malo nešto se bune kao, smeta im zamisli. Ja ću svadbu 100% u gradsku kafanu da pravim i rukovodstvo mi je obećalo da okrenemo jedno prase na sred terase tamo. Kosti možemo da bacamo ispod u ono žbunje. Hvala svima

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here