„У ЧЕТИРИ ОКА“ СА ПРОФ ДР ИВОМ ЖУПАНОВИЋЕМ

Буџет Општине Херцег Нови, планиран ребалансом на 17, 34 милиона еура, остварен је у износу од 92%, а упоређујући десет мјесеци ове са истим периодом 2019. године, успјешност је за 10% виша, казао је проф. др Иво Жупановић, финансијски  консултант предсједника Општине Стевана Катића. Гостујући у емисији „У четири ока“ РТХН уреднице Нине Алорић, истакао је и да је износ пореза на непокретност дефинисан ребалансом, већ остварен, а на добром су путу да то остваре и када је у питању порез на промет непокретности.

Проф др Иво Жупановић, редовни професор економије туризма, говорио је и о успјешности туристичке сезоне за коју каже да је, гледајући туристички промет током девет мјесеци у колективном смјештају у Црној Гори, задовољавајући и износи 59% у односу на 2019. годину. Како је казао, крај године је период за комплетнију анализу јер ће тада бити доступни и подаци за приватни смјештај.

-Оно што потенцирам је да имамо интегрисане податке и о колективном и о приватном смјештају да бисмо на ваљан начин могли коментарисати. Та статистика мора да буде значајно боља и као члан Статистичког савјета, залажем се за то. Према подацима Монстата за девет мјесеци ове године, могу да кажем да смо на нивоу од 59% у однсоу на 2019. годину а када је ријеч о колективном смјештају. Јул и август су били на нивоу 91% и 85%, септембар 58% и то можемо сматрати задовољавајућим. Када су у питању приморске општине, такође можемо рећи да је задовољавајући ново: Будва 63%, Улцињ 70%, Котор и Тиват 65% и 62%, Бар око 60% и Херцег Нови 53%, казао је проф. др Жупановић и истакао да се може рећи да све то иде у добром правцу.

Ипак, како истиче, у оним дијеловима државе у којима имамо специфичне видове туризма који нису искључиво везани за приморски амбијент евидентан је проблем и остварен мањи промет у колективном смјештају.

Послушајте и погледајте емисију „У четири ока“ РТХН у којој проф др Иво Жупановић говори и да ли је реална могућност да градови Боке нуде јединствену туристичку понуду, шта је са идејом да Бока буде кластер, гдје је у свему томе наутички туризам, те да ли би, по његовом мишљењу, требало луку Зеленика ставити у функцију крузинг туризма…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here