Тврђаве виђене очима дјетета на изложби у Његошевој улици

Пјешачки дио Његошеве улице наредног мјесеца красиће ликовни радови преко 300 малишана ученика херцегновских основних школа, ЈПУ „Наша радост“, затим полазника креативне радионице НВО „Зрак сунца“ и ученика Адриатик колеџа.

Отварајући изложбу секретарка за културу и образовање у Општини Херцег Нови, Ана Замбелић Пиштало, казала је да су изложени сви пристигли радови на ликовном конкурсу, који је расписан поводом Дана европске баштине, а на тему “Новске тврђаве у очима дјетета”.

ана Замбелић Пиштало, секретарка за културу и образовање

– Изложено је преко 200 радова наших најмлађих суграђана. Изложба ће бити отворена наредног мјесеца. Сва дјеца ће добити захвалнице, јер нисмо хтјели да издвајамо неки посебан рад, већ да сву дјецу наградимо и посебно вреднујемо њихове радове – поручила је она.

У херцегновским вртићима често се учи о очувању културне баштине, тако да је ова ликовна тема јако блиска дјеци, истиче васпитачица Тамара Палевић из васпитне јединице Бијела и додаје да су овакве активности веома важне за правилан развој дјетета. У овој васпитној јединици често за дјецу креирају занимљиве садржаје.

Тамара Палевић, васпитачица ЈПУ Наша радост

– Желимо да дјецу на неки начин заштитимо од дигитализације, учествују у свему што радимо. Желим да истакнем манифестацију „Дјеца с љубављу Бијелој“‚ која је била феноменална, а коју ћемо поновити и следеће године у мају. Имамо освојене златне медаље на „Фестићу“, можемо рећи да је Бијела расадник талената – прича Палевић.

Током програма обиљежавања Дана европске баштине сви малишани из ЈПУ „Наша радост“ имали су прилике да обиђу тврђаве, а велики број њих одазвао се и позиву на ликовни конкрус, казала је васпитачица Сања Цвјетковић.

Сања Цвјетковић, васпитачица ЈПУ Наша радост

– Пред овај ликовни конкурс едуковали смо дјецу везано за ову тему о новским тврђавама, кроз различите активности у вртићу. То им је блиско и веома занимљиво, јер наш је град заиста богат културним санљеђем и акценат је на томе да упознају свој град – наводи она.

У склопу обиљежавања Дана европске баштине одржано је и предавање под називом „Сторија о новским тврђавама”, приказан је филм „Тврђава Бока”, а уз ову у Његошевој улици организована је и изложба „Тврђаве Новог, некад и сад”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here