Др Живојновић: Вратити Болницу Мељине у систем здравства и планирати нови профил

др Реља Живојновић

Став о ситуацији са ПЗУ Општа болница Мељине саопштио је суграђанин офталмолог, др Реља Живојновић, који преносимо интегрално.

– Чланак на вашем порталу прије неколико дана подстакао ме је да се и ја у 90-им годинама упустим у писање о заједничком проблему болнице Мељине.

Болницу Мељине познајем из времена кад сам у њој као млади љекар радио у више наврата по неколико мјесеци почетком 60-их година, а почетком 70-их био двије-три године шеф очног одјељења. Са болницом имам и сентименталне везе – моја мајка је средином 30-их била први шеф очног одјељења Војне болнице Мељине. Мој отац као општински љекар у Херцег Новом имао је 10 година сталне контакте са болницом. Ја сам са Новим на разне начине везан скоро 90 година, и будно пратим развој догађаја око болнице те желим, наравно као и већина Новљана, да се тај проблем ријеши и да се болница, ако и привремено, врати у здравствени систем.

На ово писање ме потакла примједба (непотписаног) писца чланка који је написао да у раздаљини од 50 km у нашем заливу постоје три болнице, те је питање да ли то није много. Ја бих том чланку додао још 50 km и тако би добили, рачунајући у радијусу од око 100 km, простор на којем се налазе болнице и у Бару и Цетињу. Добили би пет болница на малом простору (једна додуше специјалистичка), а остале четири општег профила.

Овако размишљање у оваквом моменту узбуђења и протеста изазива код већине људи љутњу и протест који су моментално потпуно разумљиви.

Ја се надам и желим, заједно са свим учесницима, да се ово све сврши по нашим жељама и болница Мељине остане у функцији и на свом мјесту. Међутим, развој здравства у свијету не говори томе у прилог. Радећи у својој струци преко 30 година у четири земље (Југославија, Њемачка, Холандија и Белгија) у том дугом времену сам био свједок великих промјена у здравству. Захваљујући напретку медицине у свакој специјалности настале су и субспецијалности и медицинска техника је јако напредовала. Тај развој медицине захтјева концентрацију и знања и технике. Развој слиједе и болесници који се упућују у специјализоване установе итд. За мог дугог рада у великим градовима, био сам свједок затварања многих мањих болница којима је поред наведених стручних разлога главни чинилац био носилац трошкова (осигурање и сл). Исте промјене су неминовне и у нашој малој земљи.

Од срца се надам да ће мељинска болница прегурати ову кризу, али мислим да би већ требало мислити на блиску будућност и следећи профил мељинске болнице, прије него се појави поново неки нови Душко Кнежевић са плановима за хотел од 5 звјездица.

Посљедња 2-3 дана читам на интернету о озбиљним разговорима о Мељинама и Институту Игало, те немам потребе да се упуштам у те расправе, разматрања и предлоге.

Потпуно разумијем протесте и жаљење становништва због могућег затварања болнице, али то је дугорочно неминовно и треба прије тога пронаћи облик сарадње са Институтом Игало.

Очекујући позитиван резултат од поменутих догађаја, мисли ми лете на сам град и његов развој или боље рећи не-развој у посљедњих 40-50 година.

Нови је, по мени, један запуштен и збуњен град. То је град који има огромно богатство и потенцијал за туристички развој који већ 40-50 година мало користи.

Поред већ довољно поменуте двије болнице, за које се до сада и није знало шта ће са њима бити, постоји и монументална зграда дјечијег одјељења која годинама зјапи празна. Постоје и двије Титове виле које су мање-више затворене и не зна се њихова намјена. Окружене су дивним парковима који нису отворени за посјетиоце. Има три куле које су зарасле у дивље зеленило. Постоји и од земљотреса полусрушена зграда старе гимназије у Србини, која је по закону историјски споменик. Нови има седам срушених, полусрушених и затворених хотела и мотела. Има и четири затворена ресторана на истакнутим мјестима који већ годинама не раде. Нови није био у стању, од земљотреса (преко 40 година) да поплоча улице у не тако великом Старом граду. Већ годинама се иде од мора до пјаце поред рушевина и недовршених грађевина.

Али зато је продата Мамула и зато се спрема туристички грађевински десант на Луштицу. Зато се и планира градња успињаче како би све до сад описано могли гледати са висине – сматра др Реља Живојновић, добитник Октобарске награде Херцег Новог 2020.

7 COMMENTS

  1. Toliko dobrih doktora medicine iz Herce Novoga je sa visokim prosjekom završilo medicinske fakultete , a niti i jedan se nije vratio u svoj rodni grad.
    Za dublju analizu ?

  2. Dragi Milane, neki su se i vratili, ali im nisu dali mrdnuti, pa su ponovo odlazili! Traje sve to. Ljude sa svih strana su bolje prihvatali nego domaće. Niko od domaćih dr na mjestima gdje su mogli zaposliti svoj, domaći kadar, prstom nije mrdnula, ni u Institutu, ni u Meljinama. Na drugoj str. šefovi i direktori su primali svoje iz Bileće, Nikšića i sl. Neki domaći lekari su gledali samo svoju pozadinu… Kvalitetnom čovjeku morate nešto i ponuditi, a ne samo mu noge podmetati. Pozdravi od dr med nauka, iseljeno, jer je tako moralo! Srdačno!

  3. Све ТАЧНО, драги наш докторе, и велико Хвала што сте изнијели у овом чланку све мисли добронамјерних Новљана, али Вас нико од ових наших ситних политиканата (НЕ политичара, јер да су политичари не би нас до оваквог стања довели!!) неће послушати. Пуста партитократија и њихови „џепни“ интереси владају у њиховим умовима -умовима „магистара с кружног тока“. Резултате посматрамо више деценија.

  4. Све ТАЧНО, драги наш докторе, и велико Хвала што сте изнијели у овом чланку све мисли добронамјерних Новљана, али Вас нико од ових наших ситних политиканата (НЕ политичара, јер да су политичари не би нас до оваквог стања довели!!) неће послушати. Пуста партитократија и њихови „џепни“ интереси владају у њиховим умовима -умовима „магистара с кружног тока“. Резултате посматрамо више деценија.

  5. Mislim da bolnicu Meljine treba iz osnova mijenjati, tj treba da bude novi početak ali kako u ovoj besparici inflaciji i ostalom.U bolnici treba subsspecijalista i ostalog osoblja sa visokim medicinskim znanjem

  6. Glas vapijuceg u pustinji.
    Hvala Vam sto ste na celo devastiranih objekata stavili zgradu Djecijeg odjeljenja Instituta i nazvali je monumentalnom. Srce me boli sto je zaboravljena od strane Novljana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here