Тврђаве у Херцег Новом у процесима ревитализације

Тврђава Шпањола

Највеће херцегновске тврђаве тренутно пролазе кроз различите процесе санације и ревитализације. Шпањола ће кроз ИПА пројекат под називом „ SA – CREATIVITY” бити реконструисана и валоризована као нови културни хаб, Канли кула ће бити обновљена након санације клизишта које је у току, док је Форте маре у поступку придруживања УНЕСЦКО-вој листи венецијанских тврђава из 16. вијека.

Како за РТХН прича министарка културе и медија, др Тамара Вујовић, овај ресор изабран је као главни партнер у ИПА прекограничном пројекту Црне Горе, Италије и Албаније, у оквиру којег је одобрено око 1,7 милиона еура за обнову тврђаве Шпањола.

Др Тамара Вујовић, министарка културе и медија

– Одређене радње смо већ започели, у току је припрема документације за расписивање прве фазе тендерског поступка, што подразумијева инфраструктурне радове на околини око Шпањоле, на четири куле, приступним теренима и на инфраструктури у смислу расвјете и водоводне мреже – наводи она.

Општина Херцег Нови у овом пројекту има одређене обавезе, а др Вујовић вјерује да ће синергичним дјеловањем до 2027. године Шпањола бити претворена у центар културе и умјетности, као ново културно чвориште у граду.

Др Вујовић очекује да ће санација клизишта Канли куле бити завршена прије почетка љетње сезоне, односно програма који ће бити реализовани на овој позорници.

– Оно што је важно рећи је да се раде и мањи инфраструктурни пројекти на самој кули, да би је боље припремили како за Филмски фестивал, тако и за све оне велике догађаје и спектакле који ће се одвијати на овој тврђави. У том дијелу не очекујем неке веће, већ мање техничке захвате – објашњава она.

Када је ријеч о тврђави Форте Маре, др Вујовић наводи да има све предуслове да се нађе на УНЕСКО-вој листи венецијанских утврђења.

– Директорат за културну баштину у сарадњи са свим стручњацима управо шаље радној групи УНЕСКО-а у бергаму допуну документације за придруживање Форте Мареа УНЕСКО-вој номинацији, а то су венецинанксе тврђаве из 16. Вијека. Имамо све предуслове, радови су обављени, очишћено је унутра и споља, да се и Форте Маре придружи оном венецијанском систему утврђења, каква постоје у Котору и даље у Хрватској, јер је то заједничка номинација двије државе – казала је она.

Министарство културе и медија и локална управа су на добром путу да све херцегновске тврђаве валоризују, дају им пуни значај и употребну вриједности за све грађане и туристе, закључила је др Вујовић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here