Црна Гора домаћин Самита лидера Западног Балкана и Европске уније у Котору

У четвртак 16. маја у Котору биће одржан Самит лидера Западног Балкана и Европске уније током којег ће лидери земаља региона, представници Европске уније и Сједињених Америчких Држава разматрати План раста за Западни Балкан.

Самит се организује под слоганом „Један регион, заједничка визија” (One region, common vision), а домаћин је предсједник Владе Црне Горе Милојко Спајић.

Састанак лидера региона, коме ће присуствовати европски комесар за сусједство и проширење Оливер Вархељи и помоћник америчког државног секретара задужен за Европу и Евроазију Џејмс О’Брајен, планиран је сутра у 9:30 часова.

На догађај су, осим лидера и министара из земаља региона, позване и партнерске организације, као што су Савјет за регионалну сарадњу, Европска банка за обнову и развој, Европска инвестициона банка, Свјетска банка, Транспортна заједница, Атлантски савез, Енергетска заједница, Фондација за отворено друштво, ReSPA, GIZ, високи представници Европске комисије и други.

Данас ће бити одржан и састанак министара европских послова и финансија земаља Западног Балкана, представника Европске комисије и партнерских организација.

Подсјећамо, током претходних мјесеци, одржани су министарски састанци и регионални самити лидера Западног Балкана у Скопљу и Тирани. На овим састанцима лидери и министри земаља региона и представници Европске уније и Сједињених Америчких Држава разговарали су о Плану раста за Западни Балкан, који укључује шест милијарди еура бесповратне помоћи и кредита за убрзање социоекономског приближавања Европској унији, односно двије милијарде у грантовима и четири милијарде у повољним кредитима које гарантује ЕУ.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here