Трг плесао уз новске предшколце – пројекат „Растимо уз плес“ за чисту петицу

Предшколци ЈПУ „Наша радост“ заплесали су данас на Тргу Николе Ђурковића и на тај начин заокружили реализацију европског пројекта „Растимо уз плес“. Свака васпитна јединица била је у својим бојама па су се на платоу трга формирале групице у бијелим, плавим, црвеним, жутим и зеленим мајицама. Баш тако су били обучени и родитељи који су нешто касније, у последњој кореографији, заплесали са малишанима. Тора одавно није свједочила овако распјеваној и раздраганој дружини, посебно када је кроз њена врата кренула „мала армија“ будућих првака.

Плес су отвориле васпитачице, оне које су марљиво радиле и бринуле о предшколцима током цијеле године, а сваки покрет поздравили су њихови мали ученици и родитељи.

Онда је музика означила да је вријеме да заплешу заједно са малишанима. И у овим тренуцима, уз плес и забаву, било је мјеста да се пошаље гласна порука да су „сва дјеца једнака и да су сви анђели“ па је прва заједничка плесна тачка била посвећена дјеци оштећеног слуха, а кореографија садржала и знаковни језик који су дјеца без проблема приказала.

Највеће усхићење настало је током последње плесне тачке када су се дјеци и васпитачицама придружили родитељи, а трг заплесао у ритму љубави, поноса, среће и захвалности.

Јаков Суботић, предшколац из вртића на Топлој, каже да је уживао док су наступали на тргу.

– Било је дивно. Осјећам се прелијепо. Дуго смо се припремали за овај наступ, али није било тешко. Било је предивно и што смо играли са мамама. Радујем се и поласку у школу, новим учитељицама и новим другарима, испричао нам је Јаков.

Михајло Радуновић и његова другарица Ива Преочанин, предшколци из вртића на Савини, причају нам да им је, као и Јакову, било баш лијепо на Тргу.

– Било је одлично. Пуно смо вјежбали и спремали се. Радујем се поласку у школу, казао је Михајло.

– Највише ми се свидио плес и пјесме. Било је дивно. Када кренемо у школу, учићемо слова и још много тога, прича нам Ива.

Немјерљива је њихова љубав према позиву које су бирале и једино тако овај посао је могуће радити. Већ 15 година предшколце испраћа у школске клупе васпитачица Мира Кораћ из вртића у Зеленици.

– Пројекат „Растимо уз плес“ се ове године први пут одржава у Херцег Новом. Прошле године се плесало у Рисну и другим градовима Црне Горе, а од ове и у нашем граду. Координатор пројекта је Александра Синадиновић, једна група новских предшколаца је отишла у Подгорицу да представља Херцег Нови. Надам се да су сви задовољни, и родитељи и гости и да сви носе добре утиске. Наставићемо и даље. Навикли смо на карневале, али пројекат Растимо уз плес ме је одушевио, а надам исто тако и све присутне.

Само прије десетак дана на истом мјесту матуранти су плесали квадрил и означили крај школовања, а за предшколце, како нам појашњава васпитачица Мира, ово је само увод у обиљежавање завршетка боравка у вртићу јер марљиво раде и слиједе опроштајне приредбе.

– Већ 15 година у васпитној јединици Зеленика радим са предшколцима и испраћамо их у школу. И могло би се рећи да сам се навикла, али увијек се по која суза искраде, емоције су ту. Ово је посао који волимо и с љубављу радимо и емоције су нешто што је сасвим нормално, казала је васпитачица Мира Кораћ.

Предшколци, срећно!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here