Трг од ћирилице: Награде Цетињској Богословији и Драгану Станићу – Ивану Негришорцу

Фото: Митрополија црногорско приморска

Oвогодишње награде Трга од ћирилице  “Ћириличник” и “Печат Херцега Шћепана” припале су  Богословији Светог Петра Цетињског, најстаријој  средњој школи у Црној Гори и предсједнику Матице српске из Новог Сада Драгану Станићу.

Жири је једногласно донио одлуку да награду  „Ћириличник“ “добије ова славна школа на Цетињу због значаја који има у својој историји дугој 160 година”.

Фото: Стоп кадар Тв Острог

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски  Јоаникије је уручио награду професору Богословије протојереју Немањи Кривокапићу, сину првог ректора обновљене Богословије, проте Момчила Кривокапића.

Награду “Печат Херцега Шћепана” ове године је добио предсједник Матице српске из Новог Сада Драган Станић, чији пјеснички псеудоним је Иван Негришорац.

Предсједник жирија за додјелу награда Будимир Дубак рекао је да је жири донио одлуку једногласно.

-Капитална дјела Ивана Негришорца, која је жири превасходно имао у виду, суштински су посвећена Црној Гори, рекао је Дубак.

Награду Ивану Негришорцу је, како је рекао са посебним задовољством, уручио Митрополит Јоаникије.

– Зовем га по његовом пјесничком имену, а знамо и као великог професора, научника, академика… Чини нам велику част што је вечерас међу нама и посебну радост имам да му уручим ово признање,  рекао је Митрополит Јоаникије.

Жири Трга од ћирилице ове године је радио у саставу: Новица Ђурић, Радомир Уљаревић, Желидраг Никчевић, Будимир Алексић и Будимир Дубак (предсједник).

Извор: Митрополија црногорско-приморска

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here