Обиљежен Међународни дан паса на Диздарици

Међународни дан паса 26. август предузеће Чистоћа, које управља азилом на Диздарици, традиционално обиљежава годинама уназад. Тако и ове године прикупљају средства кроз донацију грађана у оквиру акције “Удоми, не купуј”.

Циљ ове акције јесте јачање свијести код грађана о важности заштите кућних љубимаца као и подсјећање да је њихова вриједност у друштву неизмјерна, казао је управник азила Дашо Ђурђевић.

-Поента свега је власничка одговорност грађана, то је један од приoритета сваке акције. Према својим љубимцима би требалo да се опходе боље, да их не избацују на улицу, када се оштене зову нас да дођемо по штене и слично. То су ипак бића која желе пажњу и њежност, казао је Ђурђевић.

О многобројним псима у азилу брине шест особа.

-Ми им приуштимо колико можемо, велики је број паса, капацитети су мали. Храна је најмањи проблем у односу на чишћење, одржавање, поготово зими када су ниске температуре.

У азилу се тренутно налазе 133 пса, информише Ђурђевић.

-Понеки пас се и удоми, у просјеку три до четири мјесечно, на годишњем нивоу око 40, 50 паса. Потенцијални удомитељи углавном траже расне псе, који ријетко завршавају код нас, казао је Ђурђевић.

У плану је наставак проширења азила, које ће финансирати Општина Херцег Нови и предузеће Чистоћа.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here