Трајект „Тридесети август“ запловио, ускоро проширење флоте

Одлуком Владе Црне Горе, ЈП Морско добро добило је могућност обављања поморског и приобалног, као и превоза робе и путника унутрашњим пловним путевима, због чега је у току формирање флоте, односно набавка трајеката за линију Каменати – Лепетане. Први од неколико, који ће од данас почети са радом је „Тридесети август“.

Инвестиција је вриједна око 10 милиона еура, које ће обезбједити Морско добро, без оптерећења за буџет Владе Црне Горе, казао је на конференцији за новинаре, директор, Младен Микијељ.

Младен Микијељ, директор ЈП Морско добро

– У наредних мјесец формираћемо флоту која ће бити значајно већег капацитета него она Поморског саобраћаја. Такође, радићемо на побољшању сервиса и на стварању предуслова да кроз измјену цјеновника, погодности и бенефите осјете сви грађани Боке и они који ће свакодневно користити ову трајектну линију – казао је он.

Објаснио је да ће средства бити обезбјеђена за двије године кроз домаћинско пословање предузећа.

Име првог трајекта у флоти Морског добра симбол је, како је поручио Микијељ, пада режима који је спроводио пљачкашке приватизације, али и као симбол слободе и демократије.

Премијер у техничком мандату, Дритан Абазовић истиче да „Тридесети август“ није ново пловило, али доноси нове трендове јер ће држава до почетка љетње сезоне имати комплетирану флоту, а у плану је отварање нових трајектни, као и линија Бар-Бари и Бар-Анкона.

Дритан Абазовић, премијер Црне Горе у техничком мандату

– Радујем се активи у Боки Которској и Црној Гори и вјерујем да смо на овај начин показали оно што је неко требало да уради много раније. Оним линијама које су монополистичке треба да управља држава, милим да је то најбољи начин, или у партнерству са другим фирмама – поручио је он.

Министарка екологије, просторног планирања и урбанизма, Ана Новаковић Ђуровић сматра да се стављањем у функцију првог трајекта у власништву државе показало да су одлуке Владе да врати државне ресурсе у своје власништво биле исправне.

Ана Новаковић Ђуровић, министарка екологије, просторног планирања и урбанизма

– Упркос почетним проблемима који су реални код преузимања овако комплексних задатака, вјерујем да данас потврђујемо да Морско добро, ресорно министарство и Влада заједно, као тим у синергији и са жељом да заиста реализују оно што обећају, у томе успијевају – казала је она.

Похвалила је сарадњу са Морским добром и изразила увјерење да ће и остали трајекти ускоро запловити на линији Каменари-Лепетане.

Предсједник Одбора директора Морског добра Блажо Рађеновић информисао је да је преузимањем трајекте линије ово предузеће ушло у бизнис који доноси зараду на нивоу годишњег прихода.

Преузимањем трајектне линије задовољен јавни интерес, јер средства више неће ићи у приватне џепове, већ ће бити улагана у локалну инфраструктуру, истакао је предсједник Општине Тиват, Жељко Комненовић.

Жељко Комненовић, предсједник Општине Тиват

– Оно што је веома важно је да ће општине Тиват и Херцег Нови инсистирати на томе да се јавни интерес одбрани до краја на начин да ове локалне управе имају учешће и удио у управљачкој структури и диоби – казао је он.

Одговарајући на питања новинара министарка Новаковић Ђуровић појаснила је да Влада Црне Горе није промијенила оснивачки акт Морског добра, већ статут, којем је додатна дјелатност, претходно дефинисана на сједници Управног одбора.

Из Државног врха упутили су извињење и захвалност свим грађанима и корисницима услуга трајекта „Василије“, који су имали стрпљења док је линија радила у отежаним околностима. Захвалност је упућена и компанији Брив, која је уступила ово пловило за прелазни период.

Трајект „Тридесети август“ ове седмице ће саобраћати од 6 до 22 сата.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here