Трaјект „30. Август” одлази на ремонт

Неопходни ремонт трајекта „30. Август” биће обављен у бродоремoнту Пунат на острву Крк у Хрватској, које је изабрано на тендеру као најповољнији понуђач за овај посао. Вриједност радова процјењена је на око пола милиона еура.

Према ријечима координатора у ЈП Морско добро, Саше Мрваљевића, изради техничке документације за ремонт претходио је извјештај техничке службе, која се бави надзором над пловилима, а кључну улогу има Управа поморске сигурности, према чијим упутствима ће бити и одрађен планирани ремонт.

Сашa Мрваљевић, координатор у ЈП Морско добро

– На овом броду је планирано да мијењамо обје рампе, заједно са њима промијенићемо комплетан систем хидраулике. Стари је био везан за командни мост, па је капетан морао, поред свега осталог, да подиже и спушта рампе. То ће се сада радити као на осталим бродовима поред рампе. Великих смо проблема имали са издувним системом, то ћемо комплетно мијењати, па ће бити елиминисани проблеми са издувом и изолацијом, а радимо и остале рутинске, доковске радње – наводи он.

Мрваљевић је истакао да је брод сигуран и безбједан за превоз путника и терета.

Трајект је у значајно бољем стању него што је јавност могла да стекне утисак из медија, наводи пословођа Александар Црвенко.

Александар Црвенко, пословођа

– Већ смо неки радови завршени, остале ћемо отклонити сада у бродоградилишту. Брод је и до сада био сигуран за пловидбу, једино је горњи дио био у лошијем стању, што се да средити и то ћемо сада отклонити – најавио је он.

Црвенко је информисао да ће усјеци на пристаништима бити проширени, управо због ширине рампи на трајекту  „30. Август”, али и да су за предстојећу сезону одређене припреме већ завршене.

– Урадили смо проширење усјека, једино је остало да урадимо завршну руку, што не можемо због сезоне. Пошто смо државна фирма, морамо да тражимо дозволе и сагласности, па док прикупимо све то треба времена и да нам се поклопе временски услови, нам је једини проблем, иначе, све остало је како треба – казао је он.

Ремонт трајекта „30. Август” трајаће око 40 дана, а коштаће око 420 хиљада еура.

3 COMMENTS

  1. Купљени трајект „PRIZNA“ је прекрштен у „30. Август“. Старо морнарско правило је да пловила којим се промијени назив потом немају среће.
    Херцег Нови је деценијама имао „бродоградилиште“ које у читавој својој историји није могло да произведе нити једно пловило, па ни трајект који је једaн од најједноставнијих пловних објеката!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here