ТО ХН: Наплата боравишне таксе на задовољавајућем нивоу

Подаци и рефернце којим располаже Туристичка организација ХН на основу наплате боравишне таксе, говоре да је у овом тренутку на  неких шест одсто наплата већа  у односу на 2021. годину, а у односу на исти период 2019. за три одсто мања. То је врло важно с обзиром да је боравишна такса обавезна за сваког госта и да станодавци једнако ревносно приступају тој обавези и поштују прописе из те области. 

Наплатом боравишне таксе не показују се увијек тачан број гостију који бораве у граду,али могу се извучи закључци, казао је за РТХН в.д. директора Туристичке организације Херцег Нови Ђорђе Станојловић:

Ђорђе Станојловић

 – Задовољни смо и простом перцепцијом како се гости опходе према том питању, али и стално апелујемо да су станодавци кључ свега, јер су они у  обавези да долазе у туристичке информативне бирое и пријављују своје госте, а не да их шаљу да они то раде са њиховим документима. То је стални процес, оцијенио је Станојловић.

Он додаје де је наплата боравишне таксе на задовољавајућем нивоу:

– Остварене су рекордне бројке. Ипак, је потребно да се испоштује одређена процедура, како би се изнијеле све цифре, ваде просјеци на мјесечном нивоу и од Монстата и генералне евиденције, коју водимо. У овом тренутку не могу да дам тачне бројке које ће ускоро бити доступне јавности, најавио је Станојловић.

Према његовим ријечима требало би темељно приступити разради стратегије у ком правцу да дјелујемо, као туристичка дестинација. Чињеница је да су хотели стопроцентно попуњени до краја септембра. То је клијентела која показује да воли садржаје које пружа такав смјештај.

– Већи хотели имају садржаје који на сваки начин покушавају да задрже госте и они су на доборм путу што се тиче њих самих. С друге стране важно је понудити  ту врсту садржаја и у приватном сектору, који живи од гостију и генерално пронаћи садржај за свакога. За приватни смјештај постоје параметри, зашто  тај број варира и ту постоји низ фактора, који утичу на то. Дефинитивно је да је оводогодишња клијентела у знатно мањој платежној  моћи него у ранијим годинама. И то су осјетили угоститељи, ресторатери, власници кафића, ноћних клубова, објашњава Станојловић.

По коментарима и неким параметрима ове сезоне у Херцег Новом смо имали млађу клијентелу него ранијих година и њој би требало приступити стратегијски, прича Станојловић, те да се и овог пута показало да је културни производ  неизоставан у креирању свеобухватне туристичке понуде.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here