Пекарска индустрија најавила повећање цијене хљеба  

Иако су цијене брашна пале, хљебу и осталим производима за сада не мрдају. И не само то. Постоје најаве, како су казали из Удружења пекара да ћемо за векну хљеба у наредном периоду морати можда да издвојимо још више новца него до сада, преноси еКапија.

Пекари су  за РТЦГ казали да свјетска поизводња житарица, десетак одсто је нижа на свјетском нивоу.

– Ако је то истина, цијена брашна неће сигурно падати него ће расти и у будућности није за очекивати да цијена хљеба падне него да благо порасте – казао је Хасан Рамовић из Удружења пекара.

Ниже цијене брашна не значе и ниже цијене хљеба, јер како објашњавају у Министарству пољопривреде, она зависи од много других фактора. Kако би све урадили да до поскупљења хљеба не дође, челници министарстава пољопривреде и економског развоја и туризма састаће се идуће седмице са Удружењем пекара како би нашли најбоље рјешење.

– Једна од тема састанка је и набавка брашна по што повољнијим цијенама како би се створила што повољнија клима за произвођаче хљеба у Црној Гори. Вјерујем да ћемо наћи моделитет и рјешење да неће доћи до поскупљења цијене брашна у Црној Гори – казао је Мирослав Цимбаљевић из Министарства пољопривреде.

Уколико, међутим, напори надлежних не успију па хљебу опет скочи цијена, у Министартву пољопривреде поручују да ће урадити све што је у њиховој моћи да грађани на свом џепу то не осјете.

– Истакао бих да министарство има интезивну комуникацију са природним извором брашна за Црну Гору, то је Република Србија одакле набављамо највеће количине и са аспекта логистике имамо најјефтинију цијену у овом тренутку и имамо гаранцију и договор да ћемо како брашно, тако и остале животне намирнице имати по тржишним цијенама које су валидне за тржиште Србије – казао је Цимбаљевић.

Логика налаже да би пад цијене хљеба требало да се деси, сматра економски аналитичар Мирза Мулешковић.

– Ја то не очекујем, у неком наредном периоду јер веома је тешко када дође до раста цијена да се цијене врате у нормалу, јер цијена не зависи само од цијене основних намирница, него ризика шта се може десити у будућности – казао је Мулешковић.

За сада можемо само да сједимо и чекамо нове моменте и могућа поскупљења.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here