Тимоније: Херцег Нови примјер шта све Црна Гора може дати Европи

Могућности сарадње на пољу културе, организације Празника мимозе, унапређења рада Института „Др Симо Милошевић“, као и приступ Херцег Новог Федерацији Наполеонових градова биле су теме састанка делегације Амбасаде Француске у Црној Гори на челу са амбасадором Кристијаном Тимонијеом и делегацијом Општине Херцег Нови. Гости из Француске, представници локалне самоуправе и НВО „Авенир“ обишли су и споменик на Илиници и одали пошту француским војницима који су погинули у Наполеоновим ратовима у Боки 1806. године.

Амбасадор Тимоније истиче да је дошао да обиљежи везе из прошлости у којој су се два народа заједнички борила за слободу.

– Имајући у виду такве корјене, на томе ћемо градити Европу, али Европу културе, као и Европу коју чине све друге везе, као што су економске и социјалне. Управо је у том дијелу предсједник Катић навео тај широки аспект могућности сарадње. Такође, постоје везе које желимо да изградимо са градом Манделије у Француској, који је ваш сестрински град по празнику мимозе. Покушаћемо да будемо присутни у оквиру вашег Празника мимозе – наводи он.

Тимоније је подсјетио да је Амбасада Француске у прошлости већ организовала догађаје на подручју Херцег Новог, што је добар обичај који ће бити настављен. Како је казао, постоји доста потенцијала за сарадњу младих на пољу књижевности и сликарства, о чему је било ријечи на састанку.

– Имамо срећу да имамо једно франкофоно удружење које је врло активно у Херцег Новом, а које носи наљепше име – име будућности (Авенир). Са тим удружењем ћемо сарађивати, како бисмо били што присутнији у овом дијелу Црне Горе. Ово је диван град. Захваљујемо што га чувате и што је и даље погодан за медитацију – казао је амбасадор Тимоније.

Сматра да је Херцег Нови примјер шта све Црна Гора може дати Европи, која је вјерна својој историји и заједничком осјећају за љепоту, а све, како је казао, у служби слободе.

Предсједник Стеван Катић изразио је задовољство посјетом амбасадора Тимонијеа Општини Херцег Нови, поводом обиљежавања Дана побједе у Првом свјетском рату и подсјетио на традицију полагања вијенаца на споменик француским војницима на Илиници.

Током разговора, како наводи, констатован је наставак интензивне сарадње, односно реализација договореног на претходним састанцима, посебно када је ријеч о приступу Херцег Новог Федерацији Наполеонових градова

– Херцег Нови је први град у Црној Гори у тој асоцијацији, гдје се већ значајни пројекти и подухвати заједнички раде. У Херцег Новом ћемо  имати и конференцију. Иницирали смо и сарадњу са француским градом који такође има празнике мимозе и добили смо позивницу да дођемо код њих почетком фебруара у посјету – наводи Катић.

Тема разговора била је и проблематика Института и уопште развој здравства у Херцег Новом.

– Размотрили смо и могућност да у наредном периоду дође француска компанија „Виши“, да њихови стручњаци размијене искуство са нашим људима и менаџментом, како би успјели  да у наредном периоду превазиђемо проблеме у Институту – прича Катић.

Договорено је и пуно заједничких пројеката на пољу културе, чије ће реализације почети већ наредне године организацијом Празника мимозе, кроз Дане Француске, али и остале манифестације у Херцег Новом.

Састанку су, уз предсједника Катића, присуствовали главни администратор Општине Ненад Ђорђевић, секретарка за културу Ана Замбелић Пиштало, директорица ЈУК Херцег феста Тања Атељевић и директорица Градске библиотеке, Јасна Маслан.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here