Свјетски је дан сексуалне и репродуктивне свијести

Свјетски дан сексуалне и репродуктивне свијести обиљежава се сваке године 12. фебруара како би се скренула пажња на здравствене проблеме везане за полно и репродуктивно здравље. Овај датум је добра прилика да се, посебно младима, пруже адекватне информације о значају очувања сексуалног и репродуктивног здравља, сексуално преносивим болестима, методама контрацепције, трудноћи и планирању породице.

Репродуктивно здравље подразумијева да људи могу да имају задовољавајући и сигуран сексуални живот, способност да планирају породицу и одлучују о жељеном броју дјеце и периоду када их желе.

Према подацима Свјетске здравствене организације, у свијету сваки дан око милион особа оболи од неке сексуално преносиве болести, што може имати негативан утицај на будуће сексуално и репродуктивно здравље. У Црној Гори званични број регистрованих сексуално преносивих инфекција је веома низак, усљед слабе регистрације и непотпуног пријављивања инфицираних, те у нашој земљи не постоји јасна слика о њима.

У најчешће сексуално преносиве инфекције спадају: ХПВ инфекција, хламидијаза, гонореја, сифилис, ХИВ инфекција, генитални херпес, хепатитис Б, трихомонијаза. Оне не изазивају увијек лако уочљиве и карактеристичне симптоме, а код појединих инфекција симптоми могу у потпуности изостати. Неке од њих могу довести до развоја озбиљних компликација и трајног оштећења здравља (стерилитет, малигне болести, побачаји, пренос инфекције на бебу…).

Тестирање и рана дијагноза, уз адекватно лијечење, су од изузетног значаја за спрјечавање ширења инфекције, али и развоја здравствених компликација код инфицираних особа. Данас се већина полно преносивих инфекција врло успјешно лијечи, при чему терапија зависи од узрочника, а значајно је да се тестирају и лијече и партнери особе код које је она дијагностикована.

Едукацијом (посебно о контрацепцији, начинима превенције сексуално преносивих инфекција, одржавању здравља мајке и бебе током трудноће), редовним прегледима, организованим скрининг програмом за рано откривање рака грлића материце, ХПВ вакцинацијом, обезбјеђује се очување репродуктивног здравља свих популационих група.

Према посљедњим доступним подацима Института за јавно здравље Црне Горе (ИЈЗЦГ), од укупног броја намјерних абортуса у 2022. години, преко 2,5% је извршено код дјевојака млађих од 20 година.

Поводом обиљежавања Дана сексуалне и репродуктивне свијести 12. фебруара Институт за јавно здравље Црне Горе и Дом здравља Главног града организују ХПВ вакцинацију дјеце узраста до 18 година, у периоду од 15 до 19 сати. Истог дана ће у ИЈЗЦГ у просторијама Савјетовалишта за ХИВ бити омогућено ванредно савјетовање и тестирање на сифилис, хепатитис Б и ХИВ коришћењем брзих тестова, у периоду од 16 до 20 сати.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here