Свјетски је дан менталног здравља

Фото: Pixbay

Свјетски је дан менталног здравља. Како је саопштено из Института за јавно здравље свака осма особа у свијету живи с менталним здравственим проблемима, који могу утицати на њихово физичко здравље, благостање, начин на који се повезују с другима и њихов живот.

Добро ментално здравље је од виталног значаја за наше цјелокупно опште здравље и благостање. Појам менталног здравља обухвата да будемо складни, усаглашени и фина цијелнa и на физичком и на социјалном, емоционалном, интелектуалном плану, казала је гостујући у Новском јутру психолог и психотерапеут Милица Тушуп

-Тај складан спој свих ових аспеката личности се истиче свуда и у параметрима душевног здравља. Ако нешто од тога није у складу онда говоримо о неким психичким потешкоћама чак и обољењима. Да будемо у стању потпуног физичког, психичког , социјалног благостања је један идеал. Мало ко је баш у сваком моменту живота постигао то, али је свакако нешто чему треба тежити и развијати свјесност код човјека како се брине о тијелу и када га нешто боли , да тако и када уочи неку психичку тешкоћу да уз помоћ пријатеља, породице који су први круг повјерења дасе обрати стручном лицу .

Како истиче Тушуп старије податке  који обухватају неуротична обољења треба помножити са пет.

-Пуно је више оних који се не јављају и томе помаже интернет. Доста људи ако има неку недоумицу ће „изгуглати“. С једне стране је то добро јер се више о томе чита и говори, а са друге може бити и лоше јер људи мисле да се могу излијечити преко интернета, примјењујући нешто што су прочитали. Добро се продају и књиге које дају савјете шта и како. Уз рад код стручњака те књиге могу бити јако корисне, објашпњава Тушуп.

Извјестан број болести је наследно. Корона је направила огромни социјални стрес и избацила нас из те неке сигурности коју смо имали у некој мјери, казала је Тушуп.

-Човјек као што превентивно шета и бави се физичком активношћу, тако треба бринути и о душевном здрављу и јавити се стручњаку и прије него симптоми постану преизражени и инвалидирају човјека,  савјетовала је Тушуп.

Превенција је кључна јер нам омогућава да се боримо против проблема прије него што постану озбиљни. То укључује промовисање здравих начина живота, смањење стреса на радном мјесту и у породици, као и правовремено препознавање и интервенисање код првих знакова менталних изазова.

Поводом 10. октобра Свјетског дана менталног Институт за јавно здравље Црне Горе у сарадњи са институцијама, организацијама и стручњацима организује први Фестивала менталног здравља у Црној Гори. Овогодишња тема фестивала је “Емпатија”, а циљ манифестације је да се брига о менталном здрављу учини транспарентном као и да се пружи допринос развоју здравог и емпатичног друштва.

Поводом обиљежавања Међународног дана менталног здравља, Министарство просвјете је, у сарадњи са партнерима креирало курс „Брига о себи: илустровани водич“ који је доступан у Дигионици.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here